Rast siromaštva

Prosječno bh. kućanstvo mjesečno najmanje troši na obrazovanje

Kupnja
25.09.2012.
u 09:45

Istraživanje provedeno na 7400 kućanstava, od kojih su dvije trećine u RS-u, jedna trećina u FBiH, a 5% je u Brčkom

Agencija za statistiku BiH tijekom rujna će objaviti konačne rezultate ankete o potrošnji kućanstava u BiH. Za sada se barata samo s preliminarnim rezultatima, iz kojih je razvidno da su u prošloj godini kućanstva u BiH za potrebe finalne potrošnje mjesečno trošila u prosjeku 1569 KM. Anketa je provedena na uzorku od 7400 kućanstava, od koji je dvije trećine anketirano u RS-u, jedna trećina anketirana u FBiH, dok je skoro 5 posto anketiranih iz Brčko Distrikta.

Utjecaj proizvodnje

Prikupljanje podataka se vršilo pomoću tri upitnika: dnevnik nabava, dnevnik o potrošnji iz vlastite proizvodnje i završni intervju. Kada je u pitanju struktura prosječne mjesečne potrošnje kućanstava , najveći udio u prosječnoj mjesečnoj potrošnji kućanstava imali su hrana i piće u iznosu od 33 posto. Zatim slijede stanovanje, električna energija, plin i ostali energenti u iznosu od 24 posto. Na stanovanje se izdvajalo 15 posto ukupne potrošnje, dok se za potrošnju vode, energije, plina i drugih režijskih izdataka izdvajalo 9 posto. Zanimljivo je naglasiti kako se veliki dio izdataka odnosio i na prijevoz čak 11 posto, koji obuhvaća kupovinu i uporabu prijevoznih sredstava, te izdatke za usluge prijevoza putnika. Iz razloga što se 19 posto izdataka odnosi na potrošnju iz vlastite proizvodnje, prosječan mjesečni izdatak za potrošnju kućanstava u BiH, koji se odnosi na stvarnu kupovinu proizvoda i usluga iznosi 1258 KM.

Siromaštvo u porastu

Prema prosječnim mjesečnim izdacima po vrstama, za stanovanje se moralo izdvojiti 277 KM, na odjeću i obuću 74 KM, vodu, energiju, plin i druge režijske izdatke 139 KM. Duhan 38 KM. Zanimljivo je naglasiti kako je prosječan mjesečni izdatak najmanji za obrazovanje, a izražen u novcu on iznosi 11 KM. Prema preliminarnom rezultatu ankete, u BiH je u prošloj godini bilo 18 posto stanovništva koji su živjeli u relativnom siromaštvu. Drugim riječima, svako šesto kućanstvo u BiH je siromašno. Prag relativnog siromaštva iznosi 416 KM mjesečno po ekvivalentnoj odrasloj osobi. Inače, anketom su prikupljeni podaci o izdacima kućanstava za hranu, piće, stanovanje, namještaj, odjeću i obuću, zdravstvo, prijevoz, veze, kulturu, rekreaciju i obrazovanje. Također, prikupljeni su osnovni podaci o članovima kućanstva, karakteristikama stambene jedinice, prihodima i investicijama kućanstava te podaci o socijalnoj uključenosti njihovih članova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?