FEDERACIJA BIH

Prosječan iznos za povrat poreza na dohodak je 187,37 maraka

Porez
Goran Kovačić
12.07.2011.
u 09:34

Nešto manje od 16 tisuća građana je podnijelo zahtjeve za povrat poreza federalnoj Poreznoj upravi tijekom ove godine

Porezna uprava Federacije BiH zaprimila je ukupno 15.774 zahtjeva za povrat više uplaćenog poreza na dohodak s procjenom povrata poreza na dohodak u ukupnom iznosu od 2,955.718 maraka. Treba reći kako veliki broj ljudi nije ni tražio povrat poreza na dohodak jer iznos koji su trebali dobiti je premali i građanima se ne isplati tražiti povrat preplaćenog novca.

Mali iznosi

- Neki iznos od 70-80 maraka nije nešto što bi me natjeralo da predam prijavu za povrat poreza. Jednostavno, trud koji treba uložiti vrijedi puno više od novca koji bih dobila natrag - rekla nam je jedna od naših sugovornica. Kada se počelo s povratom poreza u Federaciji, federalna Porezna uprava je imala mnogo problema sa županijama.

Županije problem

Naime, županije su te koje trebaju vratiti porez, a one su to odbijale jer, prema njihovim tvrdnjama, nemaju novca za ovu svrhu u proračunu.

- U nadležnosti Porezne uprave Federacije BiH je donošenje rješenja za povrat više uplaćenog poreza na dohodak, dok su za povrat sredstava po rješenjima o utvrđivanju prava na povrat više uplaćenog poreza na dohodak Porezne uprave nadležna županijska ministarstva financija, od kojih bi trebali potražiti odgovor na ovo pitanje. Još jednom ističemo da županijska ministarstva financija u svom proračunu moraju planirati sredstva za povrat poreza na dohodak i da je to posao koji treba postati rutina - rekli su nam u federalnoj Poreznoj upravi. Također, dodali su kako je prosječni iznos za povrat poreza na dohodak 187,37 konvertibilnih maraka. Županije i dalje tvrde da nemaju novca za ovu svrhu, tako da isplate kasne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?