ALARMANTNO

Proračunima županija i općina prijeti bankrot

Burza
10.09.2013.
u 08:38

Zabrinjavajuće je da u ovom trenutku ne postoji dokument u FBiH koji se zove strategija izlaska iz ekonomske krize

Stanje u Federaciji BiH je alarmantno, ugroženi su proračuni nekih županija, kao i općina, te im prijeti bankrot, a što se tiče federalnog proračuna on se održava na umjetni način, kazao je Fehim Škaljić, predsjedatelj Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, na brifingu održanom uoči dvodnevnog zasjedanja ovog doma. Tom prilikom Škaljić je otkrio što će biti prioritet tijekom zasjedanja. Prema njegovim riječima, to je izvješće parlamentarnog povjerenstva o rezultatima revizije federalnih institucija, vezano uz nenamjensko i netransparentno trošenje proračunskih sredstava, točnije sredstava federalnih poreznih obveznika.

Vlada neodgovorna

- Osobno smatram kako je veoma važno da Parlament zauzme svoj stav i pokrene odgovarajuće procedure vezano uz kršenje normi i propisa o potrošnji javnih sredstava i upravljanja javnih dobara. To je važno izvješće i stavio bih ga u prioritet nastavka 21. sjednice Zastupničkog doma, kazao je Škaljić. Predsjedatelj Zastupničkog doma je također otkrio kako se neće voditi rasprava oko Zakona o vrijednosnim papirima, konkretno izmjeni člana 5, koji je predložila Vlada premijera Nikšića. Kako pozivi nisu upućeni na vrijeme, predstavnicima predlagača, Vladi i Povjerenstvu za izbor i imenovanje u prethodnom postupku, obrazlaže svoj prijedlog da se to uvrsti na dnevni red 22. sjednice. Škaljić se o ovom pitanju vrlo kritički izrazio prema Vladi premijera Nikšića. - Vlada premijera Nikšića je u potpunosti bila neodgovorna prema procesu vezanom uz izmjene Zakona o vrijednosnim papirima. Oni su učinili sve da ovaj problem eskalira, a sad bi mijenjali zakon u situaciji koja je u potpunosti difuzna, objasnio je Škaljić. - U srpnju smo dobili autentično tumačenje Vlade kako ništa ne treba mijenjati, a onda je to stajalište u kolovozu promijenjeno, da se žurno mijenja zakon. To je neodgovorno ponašanje Vlade u procesu koji se zove vrijednosni papiri, kazao je Šklajić. - Mi prijedlog za autentično tumačenje smatramo kao izraz političkih potreba sadašnje garniture izvršne vlasti i u tom smislu SBB neće dati podršku da on bude amnestiran neradom, naglasio je jučer Fehim Škaljić.

Sporno partnerstvo

Što se tiče 22. sjednice, Škaljić je kazao kako je već utvrđeno 25 točaka, nekoliko prijedloga zakona, od toga je sedam nacrta. Posebno bitnoga nema što bi u ovom trenutku moralo biti odraz zahtjeva jedne Vlade, zakoni i rješenja koja sprečavaju krizu, poboljšanje stanja u gospodarstvu, a svi znamo da je stanje alarmantno. - Jedino imamo prijedlog Zakona o konsolidaciji gospodarskih društava, a riječ je o plaćanjima iz ratnih obveza, kaže on. Škaljić je posebno naglasio kako je zabrinjavajuće da u ovom trenutku ne postoji dokument koji se zove strategija izlaska iz ekonomske krize koji bi se suprotstavio narastajućoj ekonomskoj i socijalnoj bijedi, koja je izvjesna u BiH i Federaciji, kazao je Škaljić. Govoreći o partnerskom odnosu SBB-a s SDP-om, Škaljić je kazao kako je SBB u potpunosti nezadovoljan ulogom u Vladi FBiH partnerom u parlamentarnoj većini SDP-a, i to će partnerstvo najvjerojatnije biti prekinuto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?