FBiH

Proračun dužnički, a 11 milijuna će otići za hrvatske županije

Novac
05.12.2012.
u 09:37

Dugovanja su sastavljena od nepovoljnih kratkoročnih trezorskih zapisa

Federalno ministarstvo financija objavilo je u ovom tjednu javni poziv za sudjelovanje u emisiji trezorskih zapisa FBiH preko aukcije na Sarajevskoj burzi. Aukcija će se održati 11. prosinca, a planirani iznos emisije šestomjesečnih zapisa s rokom dospijeća 12. lipanj 2013. godine je 30 milijuna KM. Prije tri dana održana je aukcija trezorskih zapisa FBiH kada je prikupljeno ukupno 29.69 milijuna KM. 

Povećanje vanjskog duga

Vlada FBiH je na sjednici održanoj početkom studenoga ove godine odobrila zaduženje Federacije BiH preko emisije trezorskih zapisa radi prikupljanja sredstava za financiranje izdataka utvrđenih proračunom FBiH za 2012. godinu, u nominalnom iznosu do 60 milijuna KM, koje će biti izvršene u tranšama preko Sarajevske burze. Nakon prve aukcije, preostala je druga upravo najavljena za 11. prosinca čime će se okončati planirani iznos zaduženja emisijom ove vrste vrijednosnih papira. Novom emisijom trezorskih zapisa razvidno je kako se veći bh. entitet sve više zadužuje, uz činjenicu sve veće nezaposlenosti. Podsjetimo, zakonom utvrđeni dug u Federaciji BiH zaključno s 30. lipnjem iznosio je 5,8 milijardi KM, a na kraju prošle godine je iznosio gotovo 5,6 milijardi KM, navedeno je u informaciji federalnog Ministarstva financija o vanjskom i unutarnjem dugu FBiH.

Na vanjski dug odnosi se 4,3 milijarde KM, a na unutarnji 1,5 milijarda maraka, navedeno je u informaciji koju je Vlada FBiH prihvatila na jednoj od svojih sjednica održanih u Mostaru.
Nakon toga, Vlada FBiH se pravdala kako je povećanje vanjskog duga uzrokovano, prije svega, novim povlačenjima već odobrenih kredita za 138,65 milijuna KM i promjenom tečaja valuta zaduženja. Prema podacima Federalnog ministarstva financija, razvidno je da se redovito servisiraju sve obveze ovog entiteta po osnovi vanjskog i unutarnjeg duga, i po toj osnovi u ovoj godini je ukupno plaćeno 235,17 milijuna KM - na servis vanjskog duga 114,51 milijuna KM (glavnica 78,28 milijuna KM i kamata 36,23 milijuna KM), a na servis unutrarnjeg duga 120,66 milijuna KM (glavnica 114,2 milijuna i kamata 6,46 milijuna KM).

Porast troškova...

Osim nominalnog povećanja ukupne zaduženosti FBiH, i odnos duga utvrđenog zakonom, prema (projiciranom) BDP-u, ima tendenciju blagog rasta i sa 31,40 posto veći je nego krajem 2011. godine, kada je iznosio 30,88 posto. Također, zabrinjavajući je podatak da će federalni proračun u 2013. biti opterećen sa 713 milijuna maraka raznih kreditnih opterećenja. Naime, Ekonomsko-socijalno vijeće za Federaciju BiH nedavno je podržalo nacrt proračuna Federacije BiH za 2013. godinu, kao i Nacrt zakona o izvršenju tog proračuna. Federalni ministar financija Ante Krajina tom je prilikom informirao članove ESV-a da je ukupan okvir proračuna u odnosu na postojeći rebalansirani proračun, koji je sada na snazi, veći za 10,8 posto. Rezultat povećanja tog okvira je uglavnom posljedica porasta otplate inozemnog duga koji dospijeva u 2013. Radi se o povećanju od oko 215 milijuna KM, a otplata vanjskog duga sudjeluje s oko 140 milijuna konvertibilinih maraka. 


Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?