MJESECI ČEKANJA

Proračun BiH mogao bi se usvojiti na jesen, no prijeti čak i obaranje

stednja
VL FOTO
27.04.2011.
u 10:37

Predsjedništvo je preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića usvojilo prijedlog proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH

Ukoliko bi vlast na državnoj razini i bila uspostavljena tijekom svibnja, do usvajanja proračuna BiH moglo bi doći tek na jesen. Zbog načina na koji je Predsjedništvo BiH utvrdilo prijedlog ovogodišnjeg proračuna i najava iz Republike Srpske o amandmanskom djelovanju u parlamentarnoj proceduri, samo usvajanje najvažnijeg financijskog dokumenta za državu potrajat će barem nekoliko mjeseci.

Preglasavanje člana

Predsjedništvo je preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića usvojilo prijedlog proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH u iznosu od 1.051,823.000 KM. Nebojša Radmanović je tražio umanjenje za 25 milijuna KM proračunskih izdataka za Ministarstvo obrane, te umanjenje za četiri milijuna za Ministarstvo vanjskih poslova. Kako je pojasnio Radamanović, usvojeni prijedlog proračuna, koji je uputio Izetbegović, povećan je za 23,789.000 KM u odnosu na nacrt upućen iz Vijeća ministara BiH, a od toga se 16,789.000 KM predviđa za primjenu spornog zakona o prijevremenom umirovljenju otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH. Sedam milijuna maraka predviđeno je za povratak.

Stav predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da je predloženi proračun predimenzioniran, podupiru i u vladajućoj stranci u Republici Srpskoj, SNSD-u. Stoga je očekivati da prijedlog proračuna bude oboren već pri prvom razmatranju u Zastupničkom domu, a procedura predviđa da se dokument onda vraća predlagaču, a to je Predsjedništvo BiH. Po drugom scenariju, srpski zastupnici bi prihvatili principe predloženog proračuna, ali bi onda amandmanski zahtijevali njegove korekcije. U obje varijante procedura će potrajati.

Skraćena procedura

Zastupnik SNSD-a u državnom Parlamentu Lazar Prodanović kaže da bi ova stranka mogla pristati na neku vrstu skraćene procedure, kako bi se do proračuna došlo što prije. Međutim, inzistiraju da njihovi zahtjevi budu uvaženi. - Dosadašnja iskustva pri usvajanju proračuna pokazuju da smo pronalazili kompromis u amandmanskoj fazi. Vidjet ćemo hoće li to biti moguće i ovaj put, kazao je zastupnik SNSD-a Lazar Prodanović.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
Ana33
09:05 28.04.2011.

Glasovali su protiv Srbina... Jedan muslimani i \"novopečeni\" Turčin!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?