promjena ustava

Promjeni Ustava treba prići strateški

BiH, Butmir
REUTERS
22.10.2009.
u 23:00

European Voice ističe da bi Zapad trebao iskazati dugoročnu zajedničku strategiju u BiH nakon očiglednog neuspjeha pregovora u Butmiru.

Poslije neuspjeha pregovora u Butmiru, cjelokupan pristup međunarodne zajednice prema BiH mora ponovno biti razmotren, a “plan B” trebao bi sadržavati nekoliko elemenata, uključujući i razdvajanje uloge OHR-a i specijalnog predstavnika EU-a, ocjenjuje portal European Voice.

Zajednička strategija

European Voice ističe da bi Zapad trebao iskazati dugoročnu zajedničku strategiju u BiH nakon očiglednog neuspjeha pregovora u Butmiru. 

- Jasno je da je to nedostajalo u Butmiru. Činjenica da šef švedske diplomacije Carl Bildt može imati takav utjecaj, pokazuje da samo nekoliko država članica europskog bloka ima čvrstu politiku.

Specijalni predstavnik SAD-a možda bi trebao biti katalizator bilo koje zajedničke strategije, trebao bi raditi s članicama EU-a koje dijele zabrinutosti Washingtona, posebno Velika Britanija i Nizozemska. Sada je potrebno da oni, i ostale članice EU-a, koje podržavaju oštriji pristup, u zbivanja uključe i Njemačku - smatra European Voice.

U analizi se sugerira kako bi trebalo jasno navesti da će izvršni instrumenti Daytonskog mirovnog sporazuma, i to OHR i EUFOR ostati sve dok BiH ne provede korjenite reforme. 

- Jasna i otvorena posvećenost dat će signal političarima u BiH da ne mogu čekati na međunarodnu zajednicu.

Ostaju uvjeti 5 plus 2

- Uloge OHR-a i specijalnog predstavnika EU-a ne treba imati samo jedna osoba kao što je to sada slučaj - ističe European Voice. U analizi se ističe da bi EU i NATO trebali strateški prići ustavnim reformama, formirajući međunarodnu komisiju sa zadatkom da otkrije legitimna rješenja za rukovođenje BiH. European Voice napominje da također mora biti riješen status javne i vojne imovine te uvjeti “5 plus 2”, potrebni za zatvaranje OHR-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?