Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Promjena Daytona destabilizirala bi Bosnu i Hercegovinu

Flogaitis je istakao da ne vjeruje da će EU tražiti da se uređenje BiH mijenja ili dodatno centralizira
09. travnja 2012. u 09:04 1 komentara 5 prikaza
dayton
Foto: VL FOTO

Predsjednik Europske organizacije za javno pravo (EPLO) Spiridon Flogaitis izjavio je da je Daytonski mirovni sporazum jako dobar dokument, jer je njime zaustavljen rat, a da je veliko pitanje da li je bolje ulaziti u njegove izmjene koje bi mogle da dovedu do destabilizacije situacije koja je tako teško uspostavljena.

Flogaitis je istakao da ne vjeruje da će EU tražiti da se uređenje BiH mijenja ili dodatno centralizira.

"Belgija je mnogo decentralizanija od BiH, pa je u EU. To je jednostavno domaća odluka", rekao je Flogaitis za "Glas Srpske", dodajući da vjeruje u europsku budućnost BiH.

Prema njegovim riječima, EPLO je otvoren za sve inicijative i saradnju i da su svi potpuno svjesni koliko je doprinio poboljšanju situacije za 12 godina, koliko je aktivan u Brčkom.

"Posjetio sam Republiku Srpsku jer EPLO želi da sarađuje na svim nivoima da bi bila osigurana bolja budućnost. Imao sam čast da se sastanem sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom koji je čovjek od inicijative i koji svoju zemlju želi da vidi kako napreduje i ima europsku budućnost", naglasio je Flogaitis.

  • vrisak:

    Koga boli glava sta je sa Hrvatima u BiH... Tako ste nam govorili kako smo svi sretni u tvorevini Jugi... Valjda ce i ova nakarada jedan dan zavrsit na istome...