Razgovor

Promemorijom smo pokazali kakvo je stanje u Mostaru

Bevanda
16.10.2012.
u 09:30

Bevanda ističe kako međunarodna zajednica treba raditi u interesu svih, a ne samo pojedinih konstitutivnih naroda

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar za Večernji list govori o sastancima sa stranim diplomatima i dokumentu koji je predan veleposlanstvima u BiH.

Izaslanstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. su završila razgovore sa 12 diplomata u BiH. Što je točno bila tema razgovora?

Tema razgovora bila je provedba odluke Ustavnoga suda BiH i naše viđenje ustroja grada Mostara. S tim u vezi, izaslanstva dvije najjače hrvatske stranke s gradske razine (HDZ BiH i HDZ 1990.) veleposlanicima su uručili Promemoriju o položaju Hrvata u Mostaru koja, to želim posebice istaknuti, nije nikakav tajni dokument, ili tajno pismo kako se željelo prikazati proteklih dana u nekim medijima, nego skup činjenica i prijedloga koje pojašnjavaju trenutačnu situaciju i daju naše viđenje rješenja stanja u Mostaru.

Što točno stoji u dokumentu?

Glavna poruka Promemorije je da Mostar treba biti ustrojen kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave u BiH. Smatramo da međunarodna zajednica u BiH treba raditi u interesu svih konstitutivnih naroda i građana u BiH, a ne samo pojedinih, njima bliskih iz nekih razloga. Na taj se način stvara ozračje povjerenja koje u konačnici može rezultirati općim napretkom BiH. Svako favoriziranje nekoga od nekih predstavnika međunarodne zajednice naravno da izaziva nelagodu i na kraju je kontraproduktivno. Pozivamo ih sve da rade u interesu svih naroda i građana BiH. Smatramo da nije dobro da međunarodna zajednica nametne rješenje za Mostar. Mislimo da je najbolje da se zainteresirane strane same dogovore, naravno u okvirima odluke Ustavnoga suda BiH.

Kakve su bile reakcije diplomata na dokument koji ste im predstavili?

Veoma pozitivne, čak se stječe dojam kako su i ugodno iznenađeni proaktivnošću najjačih hrvatskih političkih stranaka i spremnošću na konstruktivni dijalog. Mislim da su prihvatili našu inicijativu da učinimo iskorak ka rješenju problema.

Mislite li da će ovi sastanci doprinijeti rješenju za Mostar?

Ako bude volje bit će i načina, tako da mislim da će i sastanci i pregovori koji slijede rezultirati provedbom odluke Ustavnoga suda BiH. Mi smatramo da se odluka Ustavnog suda na najbolji način može provesti ustrojstvom Grada Mostara kao jedne izborne jedinice.

Pojedinci smatraju da se ovom inicijativom od Mostara pravi “stolni grad”. Kako to komentirate?

Mostar je ostao jedini multietnički grad u BiH, a istodobno i grad koji je političko, gospodarsko, kulturno sjedište hrvatskoga naroda u BiH. Iz tih razloga su Hrvati posebice zainteresirani za Mostar. No, istodobno Mostar je grad svih naroda i građana koji u njemu žive i dijele istu sudbinu, i svi se u njemu moraju osjećati ugodno.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. sc. Dragan Čović je najavio izbore u Mostaru u veljači. Je li taj rok realan?

Vjerujem da jeste. Ne vidim razloga zašto se izbori u Mostaru nisu održali 7. 10. kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave u BiH. Mostarcima ne smije biti uskraćeno njihovo temeljno građansko pravo da biraju i budu birani. Siguran sam da će na izborima u Mostaru građani ignorirati politikanstvo pojedinih skupina, izići na izbore i glasati za političke opcije koje će im osigurati napredak i put ka jednom normalno europskom gradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?