NEMIRI

Proljeće u BiH počinje uličnim prosvjedima radnika, umirovljenika

Sarajevo neredi navijači (1)
Leo Tatić
07.03.2012.
u 11:49

Sindikat tvrdi da Vlada FBiH još nije ispunila više uvjeta koje su potpisali

Sindikalne organizacije i udruženja već su vlastima u BiH dali do znanja da proračunske probleme u koje je zapala država i njezin golemi administrativni aparat, zbog propasti stand by aranžmana s MMF-om, neće moći sanirati preko leđa građana uvođenjem veće stope PDV-a. Dapače, ako stopa PDV-a sa sadašnjih 17 bude povećana na nekih 22 posto, kako se posljednjih dana špekulira unutar vladinih krugova, na bh. ulicama organizirat će se masovni radnički prosvjedi, koji bi mogli trajati ne samo nekoliko dana, nego mjeseci.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH mr. Ismet Bajramović tvrdi kako razloga za pobunu ima dovoljno već sad i bez povećanja stope PDV-a. Tu, prije svega, misli na dogovor koji su potpisali s platformaškom Vladom u FBiH, gdje su dogovorili smanjenje PDV-a na knjige, lijekove, temeljne prehrambene namirnice, donošenje zakona koji će poboljšati status radnika. “Radi se o oko od 20 do 30 zakona, niti jedan do danas nije ispunjen ili su u fazi pripreme. Mi smo za razgovore, dogovore, argumentirane analize, ali ne da se stvari prelamaju preko leđa građana”, poručuje Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH. Za povećanje smo stope PDV-a, poručuju iz Sindikata, ali samo kada su u pitanju visokotarfine robe, alkohol, cigarete, automobili, općenito, kako poručuju, “luksuz u kojem bogati sloj društva u BiH uživa, a siromašni i dalje osiromašuju”.

Na upit kako su već iz Uprave za neizrvano oporezivanje rekli da je uvođenje diferencirane stope PDV-a nemoguće, iz Sidikata tvrde da nije moguće niti njegovo jednostrano povećanje. Udruženje umirovljenika Federacije BiH na izjave čelništva Federalnog zavoda MIO/PIO “kako bi zbog pada prihoda moglo doći do smanjenja i onako bijednih mirovina”, prijete izlaskom na ulice.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
13:34 07.03.2012.

- pocelo je... vecina je dosla do granice pucanja...ovo bilo davno za ocekivati. BiH je odavno najskuplja i najnesigurnija zemlja u \"Europi\"...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?