NOVI PROBLEM

Proizvodi nemaju legalne bar kodove zbog sukoba

carina
Vjeran Žganec-Rogulja
24.01.2012.
u 10:33

Vanjskotrgovinska komora BiH i Udruženje GS1 BiH ratuju oko bar kodova

Zbunjeni gospodarstvenici negoduju, a Vanjskotrgovinska komora BiH i Udruženje GS 1 BiH, mjesecima “ratuju” oko pitanja tko je ovlašten izdavati bar kodove, koji prema međunarodnim trgovinskim pravilima moraju biti otiskani na svakom proizvodu, koji se prodaje na inozemnom tržištu. Sukob kojeg vode dvije spomenute institucije, dovelo je u pravni vakuum bh. izvoznike, koji poručuju da će zbog svega njihovim proizvodima jednostavno biti zabranjen izvoz, jer ne posjeduju uredne bar kodove.

Sumnjivo trošenje novca

O cijeloj problematici oglasilo se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje tvrdi kako su gospodarstvenici zbog izdavanja dva bar koda, jednog od Vanjskotrgovinske komore drugog od Udruženja GS 1 BiH, dovedeni u zabludu. U nedavno objavljenom izvješću Povjerenstva za vanjsku trgovinu i carine Parlamenta BiH, spominje se kako je udruženje GS 1 BiH koje je rasformirano 2008. godine, i to kako je navela Globalna organizacija GS 1 u Bruxellesu, zbog netransparentnosti u trošenju sredstava prikupljenih na temelju članarina za bar kodove. Unatoč tome sporna organizacija nastavila je s izdavanjem bar kodova čime se gospodarstvenici dovode u nezgodan položaj. Na izrečene zaključke jučer je reagirao v.d ravnatelja udruženja GS 1 BiH, Nedeljko Despotović, koji priznaje kako su tijela Vanjskotrgovinske komore BiH davno zauzela stav da su joj poslovi GS1 u BiH oduzeti na nezakonit način i zbog toga su u tijeku neki postupci pred mjerodavnim institucijama u BiH i pred sudom u Bruxellesu. No, konačne odluke, ističe Despotović, još nisu donesene. Pored toga, tijela komore stoje i danas na stajalištu da je Udruženje GS1BiH, koje djeluje pri Vanjskotrgovinskoj komori, legalno i da može dodjeljivati bar kodove. “Mnoge kompanije koriste naše bar kodove, a imamo i jedan, istina manji, broj novih članova. U svakom slučaju, mi se često susrećemo s pitanjima o našem trenutačnom statusu i mi svakom gospodarskom subjektu dajemo potpunu informaciju o tome, kao i o postojanju drugog udruženja. A gospodarski subjekti sami odlučuju u koje će se udruženje učlaniti. Što se tiče mogućnosti podudaranja brojeva bar kodova to nije moguće, jer pretpostavljamo da i novo udruženje ima svoj sustav dodjele šifri za kompanije kojima se dodjeljuju bar kodovi za određeni broj artikala” zaključuje Despotović.

GS 1 BiH: Radimo legalno

Iz ovog udruženja pojašnjavaju kako je generalna skupština međunarodne asocijacije Global Standard One (tada EAN International) 23. svibnja.1995. godine donijela odluku o prijmu u svoje članstvo Udruženja za numer artikala BiH, koje je djelovalo pri tadašnjoj Gospodarskoj komori BiH. No, sredinom 2009. godine registrirano je novo udruženje, koje je dobilo potporu administracije Međunarodne asocijacije GS1 iz Bruxellesa. “Podvlačimo” napominje Despotović “administracije, jer Generalna skupština spomenute međunarodne organizacije nikada nije donijela odluku o isključenju Udruženja GS1BiH koje djeluje pri komori, a samo je ona mjerodavna za donošenje odluka o prijmu, ili isključenju neke od članica”. Na redu su sudovi i institucije BiH da odluče tko je legalan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?