Tatiane de Rosnay

Progon Židova u ratnom Parizu i šutnja Francuza

Ljeto 1942. godine
arhiva
31.12.2011.
u 13:06

Priča o židovskoj djevojčici koja će ispuniti svoje obećanje je jedna pripovjedna linija u romanu, a druga nas odvodi u današnji Pariz gdje novinarka pišući o tom događaju, pronalazi tragove djevojčice koji vode i u njenu francusku obitelj

Mozaik knjiga /99 kn/ Ljeto 1942. godine. U okupiranom Parizu počinje hapšenje Židova i njihov transport u logore smrti. Malena djevojčica u noći užasa uspijeva skriti malenog brata. Obećala je da će se vratiti po njega. 

Ovo je potresni početak romana Sarin ključ Tatiane de Rosnay koji je objavio Mozaik knjiga (urednik Zoran Maljković, prevela Tatjana Smojver). Priča o židovskoj djevojčici koja će ispuniti svoje obećanje ipak je samo jedna pripovjedna linija u ovom romanu. Druga nas odvodi u Pariz našeg doba, gdje američka novinarka, udana za Francuza, pišući o tom strašnom događaju, pronalazi tragove djevojčice koji vode i u njenu francusku obitelj. Zato ovo i nije samo pričao o strašnim ratnim događajima već i priča o francuskoj policiji koja je izvršavala naredbe nacista, ali i svima onima koji su okretali glave na drugu stranu. Naravno, to je i priča o Francuzima koji su spasili djevojčicu koja je nekim čudom pobjegla iz koncentracijskog logora. To je priča o onima koji su se bez mnogo pitanja uselili u napuštene židovske stanove, ali i čovjeku koji je cijeli život proživio sa spoznajom da je u njegovoj novoj (tada dječjoj) sobi, u skrivenom ormaru, pronađen mrtav dječačić. Za te strašne duhove prošlosti autorica pronalazi katalizator u upornoj Amerikanki. Ona je ta koja ne može okrenuti glavu od Sarine priče, osoba koja će u konačnici promijeniti mnoge živote upravo tragajući za istinom. Stoga je i glavna vrlina ovog romana što u njemu nema opravdanja (ni spasa) ni za koga. Sama za sebe cijeli ga život neće naći ni djevojčica koja je pokušala spasiti brata i koja je učinila sve da se vrati po njega u Pariz.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?