PROCES BLOKIRAN

Proces fiskalizacije neće biti dovršen do zakonskog roka

\'17.11.2010., Sisak - Gimnazijalka Roberta Kioncar(desno) sa profesoricom Marinom Kasa(lijevo) sudjelovala u Zenevi na Svjetskoj konferenciji mladih o klimatskim promjenama. Photo:Nikola Cutuk/PIXSEL
Nikola Čutuk/PIXSELL
04.12.2010.
u 11:15

Do sada je u Poreznu upravu FBiH stigao mali broj zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju

Iako su ovih dana, doduše u manjem broju, počeli stizati zahtjevi za fiskalizaciju u Poreznu upravu u Federaciji BiH, još uvijek je upitno hoće li uvođenje fiskalnih sustava za prvu skupinu poreznih obveznika biti dovršeno do predviđenog roka, a taj rok je sredina prosinca. Prema informacijama kojima raspolaže Večernjak, proces fiskalizacije u FBiH zakasni iz jedinog razloga što Porezna uprava FBiH nije bila spremna započeti sa svojim dijelom posla, premda su joj bili osigurani svi uvjeti za realiziranje ovog procesa.

Mali broj zahtijeva

Podsjećanja radi, Porezna uprava je tražila 370 novih zaposlenih, odobren im je 1,1 milijun KM za informatizaciju te 150.000 KM za promidžbu. Fiskalizacija, čiji je cilj smanjenje sive ekonomije u Federaciji BiH, službeno je počela 10. studenoga izdavanjem prvog fiskalnog računa u sarajevskom hotelu Holiday Inn, ali od tada nije došlo do očekivane dinamike cijelog procesa. Prva skupina poreznih obveznika, u kojoj su hoteli, restorani, barovi, kantine, kampovi, benzinske crpke te trgovine na malo farmaceutskim, medicinskim i kozmetičkim preparatima, imaju obvezu fiskalizacije do 15. prosinca. U Poreznoj upravi FBiH procjenjuju da u ovoj skupini poreznih obveznika ima oko 20.000 subjekata. Do sada je u Poreznu upravu FBiH stigao mali broj zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju. Prema informacijama bliskim Poreznoj upravi, inspektori će ovih dana izvršiti fiskalizaciju u Mostaru, i to kod pet obveznika koji spadaju u prvu skupinu ako svi sudionici u ovom postupku ispune uvjete u skladu sa zakonom. Isto tako, iz Porezne uprave FBiH je potvrđeno da su ispunili sve tehničke uvjete za početak fiskalizacije. S druge strane, u ovom trenutku se malo tko usudi prognozirati, hoće li svi porezni obveznici koji su dužni izvršiti fiskalizaciju do 15. prosinca to i učiniti.

Čekaju posljednje dane

Porezna uprava FBiH će postupiti po svakom zahtjevu za inicijalnu fiskalizaciju, ali izražavaju i dozu bojazni da će većina obveznika čekati posljednje dane pred istek roka za nabavku uređaja, fiskalnih blagajni, a što će vjerojatno na kraju rezultirati preopterećenjem kapaciteta. U Federalnom ministarstvu financija također ne žele prognozirati hoće li fiskalizacija biti obavljena na vrijeme, ali potvrđuju da su osigurane sve pretpostavke da planirana dinamika bude poštovana. Kada su u pitanju tzv. fiskalne blagajne, važno je naglasiti da osam kompanija ima licencije za prodaju ovih uređaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?