POČINJU PRIPREME

Probni popis stanovništva u BiH moguć je već u listopadu

popis
VL FOTO
10.02.2012.
u 11:46

Ravnatelj Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović o budućem popisu stanovništva na području BiH

Nakon što je Dom naroda Parlamenta BiH podržao Prijedlog zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013., prema ovom zakonu, popis će se provesti od 1. do 15. travnja 2013., a prema stanju na dan 31. ožujka 2013. u ponoć, što se smatra referentnim datumom popisa.

Konačno dobili zakon

O sljedećim koracima i pripremama na terenu, probnom popisu te procjenama Eurostata, pojasnio nam je ravnatelj Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović. - Moram izraziti zadovoljstvo što smo konačno dobili zakon, no tek sad predstoje prave, intenzivne pripreme. Do sada statističke institucije su uradile najvažniji stručno-metodološki dio. Međutim, sada predstoje pripreme probnog popisa, provedba probnog popisa, kartografska podloga da se taj posao finalizira, kazao je Milinović.

O informacijama i stanju na terenu Milinović naglašava kako također i na tom dijelu tek sad predstoje pripreme. Organizacijske pripreme na terenu isto moraju krenuti žurno i tu trebaju biti uključene sve razine vlasti, od općine do države, dodao je. - Kroz probni popis također ćemo testirati i softver i hardverska rješenja koja trebamo dobiti od Europske komisije. Pred nama je implementacija i Twinning projekta 2008., što znači tehnička pomoć. Ogroman posao nas očekuje u ovih godinu dana. Iako još uvijek nije definitivno utvrđen rok za održavanje probnog popisa osobno držim da bi se to moglo dogoditi u listopadu. BiH je prihvatila i međunarodni monitoring. Vrlo brzo ćemo imati kontakt i s EUROSTAT-om o organizaciji međunarodnog monitoringa, tako da i taj dio probnog popisa i sve aktivnosti koje treba raditi bit će pod međunarodnim monitoringom.

Vremena je dovoljno

Oni će verificirati sve faze popisa, pa time i probni popis, pojasnio je Milinović. Na pitanje kako je dovoljno vremena za sve potrebne aktivnosti kako bi popis 2013. godine bio kvalitetno obavljen, Milinović tvrdi da se dobrom organizacijom sve može na vrijeme završiti.

- Ukoliko svi ozbiljno shvatimo posao koji je pred nama, a riječ je svim odgovornim institucijama na svim razinama vlasti, osobama koje će biti uključene u popis, mislim da možemo u ovih godinu dana kvalitetno pripremiti popis. To je procjena koju je EUROSTAT ovdje napravio, kazao je ravnatelj Agencije za statistiku BiH.


Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?