Probni popis

Problem ako se građani BiH ne odazovu popisu

Popis
18.10.2012.
u 09:27

Visoke kazne 
su propisane, ali građani mogu naći prostora i izbjeći probni popis u BiH

Probni popis stanovništva i kućanstava koji je počeo ovaj tjedan, odvija se bez problema, a odziv građana u općinama koje su odabrane za probni popis je dobar, potvrdila je Hidajeta Čolović, pomoćnica direktorice Zavoda za statistiku FBiH.

Moguće makinacije


Ona je podsjetila da se simulacija popisa u Federaciji BiH vrši u 33 popisna kruga, u RS-u u 21 te u Brčko Distriktu u šest popisnih krugova, što obuhvaća 200 tisuća osoba. Također, i iz Agencije za statistiku BiH potvrđeno nam je kako za sad na terenu nema problema. Popis se odvija bez problema i za sad nemamo informacija o bilo kakvim problemima. No, problem bi se mogao pojaviti oko odziva, točnije neodziva građana za popis, ali o tome nemamo još informacija, rečeno je iz Agencije za statistiku BiH. Kada je u pitanju neodaziv na popisu, unatoč činjenici da je zakonom to kažnjivo, makinacije su moguće u smislu neotvaranja vrata popisivaču ili izbivanje iz kuće ili stana u vrijeme popisa, pojašnjavaju iz Agencije. Inače kada je u pitanju probni popis predstavnici entitetskih statističkih zavoda smatraju da je stanovništvo pravodobno obaviješteno o popisu. Iako je zanimanje za probni popis stanovništva i sve što je vezano uz njegovu provedbu bilo veliko, nakon njegova završetka, prikupljeni podaci će biti čuvani trajno i u strogoj tajnosti te će biti iskorišteni isključivo u statističke svrhe, kazala je pomoćnica direktorice Zavoda za statistiku FBiH Hidajeta Čolović. Inače, cilj realiziranja probnog popisa je provjera metodologije i informatičkih rješenja koja će biti primijenjena u glavnom popisu stanovništva 2013. godine

Nadzor inspektora

Također, važno je podsjetiti da je na teritoriju FBiH angažirano 129 popisivača. Od predviđenih 3647 kućanstava u protekla tri dana popisano je više od 202 kućanstva, što predstavlja 5,55 posto od ukupnog broja, potvrđeno je iz Federalnog zavoda za statistiku. Naime, od početka probnog popisa popisane su 562 osobe, a prosječan broj kućanstava po popisivaču je šest. Mape koje popisivači koriste su jasne i precizne i ne očekuju se veći problemi. Dužina intervjua prilikom popisa je od 45 do 70 minuta. U Zavodu smatraju kako je konkretan primjer dobro razrađene metodologije i uspješne pripreme za popis sarajevska Općina Centar u kojoj je probni popis obuhvatio naselje Goricu s 19 kućanstava. Predsjednica popisnog povjerenstva ove općine Jasna Beba, ističe kako na području Gorice radi jedan popisivač uz povremeni nadzor općinskog inspektora. - Interne procjene su da će, sudeći po dinamici popisivanja, ovaj posao biti gotov do kraja tjedna, kazala je Beba.  Ako građani budu pronalazili načina i izbjegavali popis, pored kazni to će imati i za posljedicu da se neće dobiti jasna slika o podacima, što je cilj probnoga popisa u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?