Užurbana priprema

Pripremljen dokument

EU
18.08.2012.
u 11:59

U procesu prikupljanje informacija i za druge tražene koridore (prema Švicarskoj, Rusiji i Turskoj)

Ured za veterinarstvo BiH je poduzeo niz aktivnosti po preporuci Europske komisije, a najbrojnije su one koje se odnose na pripremu podzakonskih akata (pravilnika) kojim se preuzimaju propisi EU-a. Aktivnosti se realiziraju u skladu sa zaključcima s posljednjeg sastanka Privremenog odbora za realizaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, održanog početkom prošlog mjeseca u Sarajevu. Pripremljeni su Pravilnik o higijeni hrane životinjskog podrijetla, kojim se preuzima Uredba Europske komisije broj 853/2004 i Pravilnik o organizaciji službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih prehrani ljudi, kojim se preuzima Uredba Europske komisije broj 854/2004. 

Pozitivna mišljenja

Pravilnici su dobili pozitivna mišljenja od nadležnih tijela entiteta i Direkcije za europske integracije BiH (u pogledu usklađenosti), te se očekuje skoro usvajanje od Vijeća ministara BiH. Zajedno s propisima koje priprema Agencija za sigurnost hrane BiH, a kojim će se preuzeti uredbe Europske komisije broj 882/2004, Uredba broj 852/2004 i Uredba broj 2073/200, u domaće zakonodavstvo će biti ugrađeni propisi tzv. “higijenskog paketa” i propisani potpuno isti zahtjevi za subjekte u poslovanju s hranom u BiH s propisima EU i Republike Hrvatske koja pristupa članstvu u 2013. Pored toga pripremljen je i Pravilnik o načinu odobravanja objekata koji se bave uzgojem živih životinja, proizvodnjom, preradom, obradom i skladištenjem proizvoda životinjskog podrijetla za izvoz na tržište EU, koji je pripremljen kao državni propis, ali nije predmet usklađivanja s propisima EU i koji omogućava osoblju Ureda za veterinarstvo BiH da vrši procjenu ispunjenosti uvjeta u objektima koji su zainteresirani za izvoz u EU što je ujedno bila preporuka inspekcijske misije Europske komisije.

Dokumentacija za koridore

Iako je Pravilnik dobio pozitivna mišljenja nadležnih tijela entiteta u posljednjem periodu su vršena dodatna izvještavanja Europske komisije, koja je imala dodatna pitanja u pogledu ovog pravilnika. Pored navedenog, pripremljen je i detaljan izvještaj o realizaciji i napretku ostvarenom u pogledu praćenja preporuka proisteklih iz inspekcijske misije FVO i provedbe Plana aktivnosti u sklopu Europske TAIEX-misije.  Pripremljen je i dokument s dodatnim traženim informacijama za otvaranje razgovora o mogućim izuzecima za prijevoz proizvoda životinjskog podrijetla preko koridora do luke Ploče, a u procesu je prikupljanje potrebnih informacija i za druge tražene koridore (prema Švicarskoj, Rusiji i Turskoj). Ured je u vezi tog dokumenta zatražio pomoć od Vanjskotrgovinske komore kako bi prikupili podatke. U dokumentu je prikazana realizacija trgovine proizvodima životinjskog podrijetla koju je BiH imala preko luke Ploče u proteklom razdoblju. Na temelju informacija koje su prikupljene od nadležnih tijela entiteta formirana je lista proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i proizvoda od mesa peradi i jaja koji su izrazili interes i imaju potencijala za izvoz u Europsku uniju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?