Mostarski dogovor

Prioritet mora biti rekonstrukcija vlasti u Federaciji

Mostar
20.12.2012.
u 09:20

Moguća blokada usvajanja zakona u Domu naroda, gdje SDA može uskratiti kvorum

Vladajuća koalicija na državnoj razini mogla bi do kraja godine donijeti više odluka kojima bi se potvrdio napredak na europskom putu Bosne i Hercegovine, kao i provedba dogovora sa sastanka šestorke u Mostaru.

Lideri šestorke su sami sebi postavili cilj da se do 21. prosinca preciziraju svi detalji vezano uz uspostavu mehanizma koordinacije s EU. Uz provedbu presude “Sejdić i Finci” ovo je jedini preostali uvjet za uspješnu provedbu Mape puta, koja će omogućiti dobivanje kandidacijskog statusa BiH u EU. Prema dostupnim podacima, mehanizam koordinacije je skoro u potpunosti usuglašen i ostalo je samo nekoliko tehničkih stvari da se riješe na sastanku kojim će predsjedati prvi čovjek Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

Drugi uvjet iz Mape puta, a to je provedba presude “Sejdić i Finci”, ipak će se rješavati u idućoj godini. Šestorka je, navodno, spremna odmah nakon blagdana intenzivirati razgovore o ovom pitanju.

U međuvremenu bi se trebala okončati provedba većeg dijela sporazuma SDP-a i SNSD-a koji su prihvatile i ostale stranke vladajuće koalicije. Već na sljedećoj sjednici Vijeća ministara očekuje se rasprava o paketu zakonskih prijedloga iz ovog međustranačkog sporazuma. Postoji realna mogućnost da neki od njih budu usvojeni u Parlamentu BiH do kraja godine. Riječ je o izmjenama Izbornog zakona, te zakona koji se tiču izbora i imenovanja tužitelja, funkcioniranja Vanjskotrgovinske komore i Centralne banke BiH. Ovdje bi glavni problem mogla biti blokada usvajanja zakona u Domu naroda, gdje SDA ima mogućnost uskraćivanja kvoruma za odlučivanje. No, kako bi to bila jasna opstrukcija funkcioniranja državnih institucija, koja potpada pod antidaytonsku aktivnost, mnogi smatraju da će se SDA ipak uzdržati od takvih poteza. Dva HDZ-a unutar vladajuće većine inzistiraju da se istodobno s ovim pitanjima, riješi i problem rekonstrukcije izvršne vlasti u Federaciji BiH. Za hrvatske stranke je od krucijalnog značaja da se konačno riješi ovaj problem i omogući strankama koje imaju legitimitet hrvatskog biračkog tijela puno sudjelovanje u vlasti na entitetskoj razini. Bez ulaska dva HDZ-a i SBB-a u izvršnu vlast na razini Federacije BiH, funkcioniranje vladajuće koalicije neće biti potpuno. To je, kako doznajemo, vrlo jasno istaknuto i na zadnjem neformalnom sastanku šestorke u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?