POREZNA UPRAVA

Prinudno naplaćeno više od 106 milijuna maraka u FBiH

porez
27.01.2011.
u 08:29

Služba je popisala imovinu u vrijednosti 19 mil. KM, a prodaja imovine izvršena je u 329 slučajeva

Porezna uprava FBiH djeluje u sastavu Federalnom ministarstva financija i kao takva nadležna je za provedbu i izvršavanje aktivnosti iz oblasti svih federalnih, županijskih, gradskih i općinskih poreza, doprinosa, pristojbi, naknada, članarina turističkih zajednica, obrtničkih komora i novčanih kazni za porezne prekršaje.

Prinudne naplate

Dakako, porezni prkršaji najviše se odnose na utajivače poreza. A takvih je, prema raspoloživim informacijama Porezne uprave, bilo u prošloj godini.

Iako su porezi na dohodak u prošloj godini veći za čak 28 milijuna u odnosu na 2009. godinu, iz izvješća o aktivnostima i poduzetim mjerama Porezne uprave razvidno je kako je u prošloj godini bilo prinudnih naplata, prodaje imovine, što je rezultiralo i određenim brojem prekršajnih naloga. Naime, prema tim podacima, tijekom prošle godine izvršeno je 4.785 inspekcijskih nadzora i tom prilikom dodatno su utvrđene porezne obveze u iznosu od 168 milijuna KM, što drugim riječima znači da tolika svota novca nije uplaćena ne ime porezne obveze. Podaci također otkrivaju da je Porezna uprava izdala 2.364 rješenja o dodatno utvrđenim poreznim obvezama i 1.766 prekršajnih naloga. Kada je riječ o ovoj vrsti statistike, važno je istaknuti i činjenicu da je Porezna uprava u prošloj godini zaprimila ukupno 720 tisuća obrazaca – prijava, od kojih je obrađeno i uneseno u informacijski sustav 666 tisuća ili skoro 93 posto. Kada su u pitanju prinudne naplate, postoji niz zanimljivih podataka iz kojih je razvidan velik broj rješenja o prinudnoj naplati.

Prodaja imovine

Naime, kada su u pitanju prinudne naplate, Poreska uprava je ovim putem naplatila više od 106 mil. KM duga od poreznih obveznika, što je rezultat aktivnosti službi za prisilnu naplatu. Prema istim podacima, Služba za prisilnu naplatu izdala je 23.524 rješenja o prinudnoj naplati po raznim osnovama i s poreznim obveznicima zaključila 764 sporazuma o odgođenom plaćanju. U prošloj godini je bilo i slučajeva kada se imovina oduzimala i ista prodavala. Tako je Služba za prisilnu naplatu popisala imovine u vrijednosti 19 milijuna KM, a prodaja imovine izvršena je u 329 slučajeva. No, od prodane imovine inkasirano je neočekivano malo novca, jedva jedan milijun i 119 tisuća KM. S tom činjenicom se slaže i direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović. Prema njegovim riječima, ostali su mali učinci od prodaje imovine koja je zaplijenjena u postupku naplate, a riječ je o 19 mil. KM. I na kraju, važno je istaknuti aktivnosti Sektora za istražne i obavještajne radnje koje su rezultirale podnošenjem 108 službenih izvješća o osnovi sumnje da je počinjeno kazneno djelo utaje poreza u visini do 26, 5 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?