Šantićeve večeri

Prikazan Đikićev pogreb - prvi film snimljen u Mostaru

Šantićeve večeri
13.09.2012.
u 10:06

Posjetitelji su imali poseban privilegij vidjeti ovu snimku nastalu 1912. godine, u trajanju od nešto više od četiri minute. Đikić je iza sebe ostavio neprocjenjivo blago

U okviru manifestacije ‘Šantićeve večeri poezije 2012.’ koja se održava u organizaciji Srpskog prosvjetno-kulturnog društva Prosvjeta GO Mostar, u Vladičanskom dvoru održana je književna večer posvećena stogodišnjici smrti mostarskog pjesnika Osmana Đikića.

Gatalov esej

Tom prigodom je Veselin Gatalo, potpredsjednik SPKD Prosvjeta GO Mostar izložio svoj esej pod nazivom ‘Osman Đikić, mrtav i neumrli’ posvećen pjesniku i njegovu djelu. “Osman Đikić nije bio običan čovjek, čak ni običan pjesnik. Pjesnik koji je u isto vrijeme poštovao i prezirao konvencije, što turske – što austrijske, baš kao i tradicionalne - hercegovačke, nije se mirio sa svojim vremenom i mogao se oteti okovima zabrana i sagledati to vrijeme dovoljno dobro, sa dovoljne udaljenosti da možemo kritički, čak objektivno, promišljati o tadašnjim vremenima i političkom prostoru”, govorio je Gatalo istaknuvši da bi svesti Osmana Đikića i brata mu po pjesmi i ideji, Aleksu Šantića, samo na srpstvo, bila velika pogreška, bez obzira na njihov dokazani srpski patriotizam i ljubav prema Srbiji.

Najgori grijeh

“I tada bi se učinio grijeh iskrivljenja istine, jedan od najgorih grijehova pamćenja. I zato, da se ne ogriješim o mrtve i žive, o sebe i vas, o pjesnika i njegovo djelo, uživat ćemo u njegovim pjesmama, jer je to neprocjenjivo blago koje nam je ostavio”, rekao je, između ostalog Gatalo.

Kratki film

Posjetitelji su imali poseban privilegij da pogledaju prvi film ikada snimljen u Mostaru – snimku pokopa ovog velikana, napravljene 1912. godine, ali i da čuju njegove pjesme ‘Moja ljubav’, ‘Pred osvit’, ‘Na groblju’, ‘Stišaj se srce bolno’, ‘Pjesmi’ i ‘O, ti’ u interpretaciji mladih glumaca Bojana Beribake i Jelene Bašić. U programu je sudjelovao i glazbenik Ale Puzić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?