kraj igre

Prijelazno vijeće: Gadafi uhićen kod Sirta pa ubijen hicem u glavu

gadafi
AFP/PIXSELL
Autori: luc, mvi/VLM
20.10.2011.
u 08:38

Uhićen je i Gadafijev sin Motasam te Gadafijev nećak Mansur daou al-Gadafi, zapovjednik Narodne garde

Moamer Gadafi uhićen je i ranjen u obje noge kod Sirta, a nakon toga je i ubijen hicima u glavu, potvrdio je za Večernji list Abdulsalam al- Madani vođa pobunjenika u Misrati koji je sudjelovao u oslobađanju Sirta.

Uz Gadafija uhićen je, prema njegovim riječima i njegov sin Motasam te Gadafijev nećak Mansur daou al-Gadafi, zapovjednik Narodne garde.

 

 

Rodni grad bivšeg libijskog vođe osvojen je, objavila je libijska vlada. Osvojena su i zadnja Gadafijeva uporišta u Sirtu.

– Sirt je oslobođen. U njemu više nema Gadafijevih snaga – kazao je pukovnik Yunus al-Abdali, glavni zapovjednik vojnih operacija na istoku grada i dodao da trenutačno love pukovnikove pristaše koji su u bijegu.

Još jedan zapovjednik s prve borbene linije potvrdio je osvajanje mediteranskoga obalnog grada koji je bio zadnje uporište Gadafijevih boraca.

Istodobno, Moamer Gadafi ponovno okuplja vojsku i priprema pobunu želeći destabilizirati novi libijski režim, smatraju članovi Nacionalnog prijelaznog vijeća, a te pretpostavke potvrdio je i sam premijer Mahmoud Džibril. On smatra da će svrgnuti libijski vođa iskoristiti prijateljske odnose sa susjednim zemljama kako bi okupio vojsku kojom će pokušati ponovno osvojiti Libiju.

– Izvještaji jasno pokazuju da je 68 vozila s najmanje osam boraca u svakom prešlo libijsku granicu s Malijem, a sam Gadafi krije se u južnoj pustinji – objasnio je Džibril, prenosi Guardian. Dodao je i da je Gadafi postigao dogovor s Hamadama, plemenom koje luta granicama između Čada, Sudana i Libije, o "najmu" 12.000 boraca.

Zbog te mogućnosti zabrinule su se i svjetske sile pa je tako američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak tijekom svog posjeta Tripoliju kazala kako se nada da će Gadafi biti uskoro uhvaćen ili ubijen.

Gadafijevi pristaše još uvijek pružaju snažan otpor u nekoliko mjesta i upravo time sprečavaju potpunu pobjedu NPV-a gotovo dva mjeseca nakon što su pobunjeničke snage zauzele Tripoli i mnoga druga mjesta u naftom bogatoj Libiji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije