APSURDNO

Prije na slobodu iz Haaga nego iz bh. zatvora

Sud
04.09.2013.
u 09:31

Uvjetni otpust do sada se odobravao svim osuđenima pred Haaškim sudom. Pomilovanje u BiH zabranjeno za ratne zločine, uvjetni otpust rijetkost

Nakon što je bivši visoki srpski dužnosnik u BiH Momčilo Krajišnik izašao iz zatvora po odsluženju dvije trećine zatvorske kazne na što je osuđen zbog ratnih zločina, otvorile su se rasprave o provedbi toga instituta u BiH, kao i mogućnosti da se u slučajevima ratnih zločina uvede institut pomilovanja. Naime, nije poznato jesu li osuđenici zbog ratnih zločina koristili ovu zakonsku mogućnost koja je pak zabranjena po važećem Zakonu o pomilovanju Federacije BiH.

Jednaka prava

“Pomilovanje se ne može dati za kaznena djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, ni za osobe koje su ranije dobile pomilovanje po ranije izrečenoj i izdržavanoj kazni zatvora”, navodi se u zakonu. S obzirom da se radi o presedanu, doznaje se kako se razmatra mogućnost izmjene odredbi ovoga zakona kako bi se uvela kao mogućnost pomilovanja i u slučaju ratnih zločina. 
Na taj bi se način u jednaku ravan i u pitanju ljudskih prava doveli svi osuđenici. S druge, pak, strane, uvjetni otpust kao institut koji se ne ograničava na određeni katalog zločina, još nije primjenjivan u BiH u slučaju ratnih zločina za razliku od prakse Haaškog suda i zemalja kojima su osuđenici do sada izdržavali kazne.

I to je BiH

S obzirom na praksu Haaškog suda može se zaključiti kako su povoljnije presude pred međunarodnim sudom, nego što je to slučaj s domaćim sudovima i njihovom dosadašnjom praksom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?