MLADEN IVANIĆ

Priča o novom ustavu je nastavak rata mirnodopskim sredstvima

ivanic
VL FOTO
16.08.2010.
u 07:56

Lider PDP-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH govori o stanju u BiH, Ustavu, politici, izborima...

Analitičari procjenjuju da će jedina prava izborna utrka u Republici Srpskoj biti ona za mjesto člana Predsjedništva BiH, gdje Nebojša Radmanović iz SNSD-a za konkurenta ima lidera PDP-a Mladena Ivanića. Jedan od najiskusnijih bh. političara u utrku ulazi rasterećen nakon što ga je sud pravomoćno oslobodio optužbi za zloporabu ovlasti u vrijeme dok je bio entitetski premijer. Ivanić predviđa posebno žustru predizbornu konfrontaciju stranaka iz istog nacionalnog korpusa, što na dosadašnjim izborima baš i nije bio slučaj.

Hoće li završnica predizborne kampanje dodatno zaoštriti političku situaciju u BiH?

Sasvim sigurno da hoće, ali ne bih rekao da će toliko biti ovaj put zaoštreni odnosi između različitih stranaka iz različitih etničkih skupina. Mislim da će to više ovaj put biti unutar svake od etničkih skupina. Zaoštrit će se i politička situacija između SDP-a i SNSD-a, ali neće to više biti onaj mehanizam kojim su svojedobno dobivani izbori, kada su se Silajdžić i Dodik svađali, pa je to kao bilo važno građanima. Taj je dio političkog sukoba postao nebitan ili sve manje bitan.

Kandidat ste za Predsjedništvo BiH. Što najviše zamjerate aktualnim članovima toga tijela?


Istaknuo bih njihovu potpunu nekoordinaciju. Svatko je svirao svoju frulu i nikakve koordinacije tu nije bilo i to je bila katastrofalna politika sa stajališta interesa Bosne i Hercegovine. Uopće nije bilo državničke politike, svatko je imao svoju priču i to je bila politika pojedinih stranaka, pojedinih grupacija, a ne nešto što bi bilo od interesa za cijelu BiH. Dakle, nekoordinacija i promocija vlastitih političkih stavova, a ne interesa BiH.

Je li nakon izbora u BiH realno očekivati ozbiljnije pregovore o ustavnim promjenama?

Mislim da ne, da je to jedna prazna, nepotrebna politička priča. Postoje teme koje su daleko bitnije od ustavnih promjena. Ustavne promjene nisu realne, jer u BiH postoje tri različita viđenja Bosne i Hercegovine. A kada imate tri različita viđenja, kako možete očekivati isti stav o ustavnim promjenama. Bez istoga stava, njih ne može biti. Dakle, jasno je da je to samo povod za sukobe i zato sam veliki protivnik priče o ustavnim promjenama i smatram da od toga nema ništa.

Koje su to teme koje Vi stavljate u prvi plan?

Ekonomski razvoj, privlačenje stranih investicija i zapošljavanje ljudi, bolji praktični uvjeti za život ljudi, a ostavljanje po strani tih krupnih ideoloških pitanja. Mislim da je običnom čovjeku bitnije da dođe do posla nego šta je s ustavnim promjenama. Ako mi to želimo raditi i postojeći ustavni okvir nam to omogućava. Sve ovo do sada što se radilo bilo je ustvari jedna velika politička bitka, praktično nastavak rata, što bi se reklo, drugim mirnodopskim sredstvima. Ustvari, priča o Ustavu je gotovo kao priča tko će koga pobijediti i nastavak nekih različitih ratnih vizija.

Očekujete li da do izbora bude usvojen zakon o popisu stanovništva?

Nisam siguran da će vlast SNSD-a doći do toga da zakaže još jednu sjednicu, jer je vjerovala da će jednom površnom argumentacijom uspjeti stvoriti ambijent i natjerati, tobože, nas ostale da se povučemo. Pokazuje se da mi to nismo uradili. Mislim da imamo puno argumentacija u RS-u kojima možemo pokazati da se RS-u isplati popis i nisam siguran da će u izbornoj godini vlast to raditi. Mislim da je puno realnije da se to dogodi nakon izbora. Obično vlast vjeruje da kad ona nešto kaže, svi ostali trebaju to odšutjeti, posebno kada se pozove na nacionalni interes.

Evo, po prvi put smo pokazali da ne mora biti tako i da svaka od stranaka ima svoj stav i da vlast više nije sigurna da joj se isplati tu temu popisa otvarati pred izbore.

Kakve izborne rezultate priželjkujete u Federaciji BiH?

To je stvar federalnih institucija i građana u Federaciji da odluče. Imam osjećaj da će tamo neka vrsta kombinacije SDA i SDP-a predstavljati Federaciju BiH u sljedeće četiri godine.

A što se tiče Hrvata?

Mislim da će to biti dosta podijeljeno i da nije realno očekivati da jedna hrvatska stranka ostvari dominaciju. Mislim da će se ponoviti ono što smo imali posljednjih nekoliko godina, to znači neki odnos 3:2 između HDZ-a BiH s jedne i HDZ-a 1990. i njihovih koalicijskih partnera s druge strane.

Stječe se dojam da Vam je svejedno kakav će biti odnos snaga u Federaciji BiH. Ipak, to će biti stranke s kojima ćete biti primorani surađivati. Koga biste ipak najradije imali preko puta sebe nakon izbora?

Što se tiče stranaka u Federaciji, ne bih imao problema surađivati s kombinacijom SDA-SDP, a što se tiče hrvatskih stranaka, mislim da imaju slične programe i da je suštinska razlika ustvari tko više vjeruje da to može bolje raditi. Iz tog razloga mislim da među njima nema neke posebne razlike zbog koje bih preferirao jedne, druge ili treće.

A kod Bošnjaka, mislim da su i SDP i SDA stranke s kojima se može razgovarati, da su u pitanju stranke koje su teški pregovarači, ali kada se jednom nešto dogovori, onda se to poštuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?