ispovijest žrtve

Preživjela bratovih 15 udaraca sjekirom, sada želi umrijeti

pakistanka (1)
Foto: Screenshot/CNN
1/4
06.04.2013.
u 09:28

Obitelj me udala kad mi je bilo 12 godina. Mom je mužu tada bilo 60. Tukao me svaki dan. Plakala sam i molila ga da prestane no on je samo pojačavao udarce...

Gul Meena ima 17 godina. Mlada Pakistanka 18. rođendan uopće nije trebala doživjeti. Čudom, preživjela je čak 15 udaraca sjekirom koji su trebali ubiti život u njoj. Udarce je zadao njezin rođeni brat jer bila je to riječ o pokušaju ubojstva iz časti.

Djevojku čiji su ožiljci na duši dublji od onih vidljivih posjetila je ekipa CNN-a u Kabulu.

- Da sam barem umrla, povjerila se televizijskoj ekipi pričajući svoju tragičnu priču.

- Obitelj me udala kad mi je bilo 12 godina. Mom je mužu tada bilo 60. Tukao me svaki dan. Plakala sam i molila ga da prestane no on je samo pojačavao udarce...

Tada još djevojčica koja bi drugdje u svijetu išla u školu nije pronašla razumijevanje u obitelji kad im se povjerila. Naprotiv, kad im je rekla da je muž tuče i roditelji su je istukli.

- Ti sad pripadaš u kuću svog muža, to je tvoj život, govorili su mi, nastavila je Gul.

Nakon pet mučnih godina upoznala je jednog mladog Afganistanca. Skupila je hrabrost i pobjegla s njim lani u studenom u njegovu domovinu. Bila je svjesna da je napravila zločin prema mjerilima svoje zajednice. Napustila je muža i pobjegla s drugim. No, nije imala izbora.

'Moram pobjeći'

- Znala sam da moram pobjeći. Već sam se nekoliko puta bila pokušala ubiti, ali nisam uspjela. I znala sam da će me obitelj tražiti, da će biti opasno, ali ovo...

Sreća je trajala svega nekoliko dana. U Jabadabadu ih je pronašao njezin stariji brat. Sa sobom je ponio sjekiru i Gulina prijatelja zatukao do smrti. Ni prema sestri nije bio ništa blaži. Zamahivao je sjekirom, komadajući djevojčine dijelove tijela, oštricom joj režući lice i glavu..

Ostavio ju je da leži, misleći da je završio 'posao' i pobjegao nazad u Pakistan. Obitelj tvrdi da nikakvog pokušaja ubojstva nije bilo.

A Gul je ostala ležati, jedva dajući znakove života, u lokvi vlastite krvi. Kad su je pronašli prolaznici i prebačena je u bolnicu, liječnici joj nisu davali šanse. Dijelovi mozga bili su iscurili na tlo.. 

No, djevojka je čudom preživjela. U bolnici je ostala sljedeća dva tjedna, a zatim je njezin stravična priča doprla do organizacije Žene za žene Afganistana koje su je smjestile u sklonište u Kabulu. Društvo joj u toj dalekoj zemlji prave tisuće žena s kojima dijeli sudbinu. Ne razmišlja o budućnosti i samo želi umrijeti...

Sve su one žrtve pokušaja ubojstva iz časti u kojima ničeg časnog nema.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?