DVOSTRUKI KRITERIJI

Prešutna vlast u FBiH

inzko
Zoran Grizelj
03.05.2011.
u 10:14

Nelegalna vlast u FBiH neće se preispitivati jer bi time ugled Valentina Inzka došao u pitanje

Međunarodna zajednica oštro će reagirati na odluku vlasti Republike Srpske o raspisivanju referenduma vezanog uz osporavanje Suda i Tužiteljstva BiH, dok će istodobno prešutno priznati nezakonito ustrojenu vlast u Federaciji BiH. Tako se u diplomatskim krugovima najavljuje rasplet, što bi nažalost mogao tek biti početak još teže krize i novog zapleta s teško predvidljivom budućnosti.

Dvostruki aršini

U jednome slučaju međunarodna zajednica u Federaciji otvoreno podržava nezakonite poteze, a s druge strane reagira na kršenje zakona u RS-u, čime se u konačnici samo jačaju dva entiteta. Tako će Bošnjaci ojačati svoj utjecaj u Federaciji, čime su dobili jasan signal da se bez Hrvata može uspostaviti vlast. S druge strane, očekivane sankcije će dodatno učvrstiti Republiku Srpsku. U takvoj situaciji država i državne institucije postale su nevažne objema stranama, srpskoj i bošnjačkoj, a čini se i međunarodnoj upravi u zemlji.

Kako se doznaje, s platformašima je postignut dogovor da se vlast u Federaciji smatra službeno potvrđenom bez obzira što je jedino službeno tijelo Središnje izborno povjerenstvo ocijenilo nelegalnom uspostavu ove vlasti. Po tim navodima neće se osporavati ova vlast čak niti imajući na umu da je to jedina vlast koja je u zemlji nakon Daytona nametnuta nalogom visokog predstavnika Valentina Inzka. Istodobno Inzko će, ako se u međuvremenu ne napravi zaokret, upotrijebiti bonnske ovlasti i poništiti odluku o referendumu u RS-u i sankcijama protiv najviših dužnosnika Republike Srpske, ali i političkih stranaka, koji su podržali održavanje referenduma.

Suspenzija i kazne

Prema tim navodima, Inzko će u Službenom listu BiH objaviti kako poništava odluku Narodne skupštine Republike Srpske, čime će praktično poništiti pravnu valjanost referenduma. Ta bi odluka trebala uslijediti prije nego što se provede referendum i to, međutim, neće zaustaviti njegovo održavanje.

Usto, Inzko bi u drugome krugu, u slučaju da se ne poštuje njegova odluka o suspenziji referenduma, otišao korak dalje. Tada bi uz najavljenu potporu međunarodne zajednice sankcionirao, prije svih, predsjednika RS-a Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske Igora Radojičića, kao i dužnosnike u Vladi RS-a. Rezultat eventualnih žestokih sankcija protiv dužnosnika RS-a zasigurno bi vodio radikalizaciji u ovome entitetu, ali i što je još pogubnije, odugovlačenju uspostave državne vlasti. Prema sadašnjim procjenama, novi saziv Vijeća ministara BiH bi mogla dobiti tek u rujnu ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?