Reakcije na presude

'Presude Stanišiću i Simatoviću ne donose nikakav preokret'

Stanišić Simatović (1)
Reuters/PIXSELL
03.06.2013.
u 08:36

Haaški sud ne samo da nije nikoga osudio, već nije nikoga ni optužio za genocid u Hrvatskoj - podsjeća Varadi dodajući kako bi javna rasprava pred sudom u Haagu stvorila dodatne napetosti jer bi branitelji obje strane govorili o genocidu

- Oslobađajuće presude bivšim čelnicima srpske Državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju neće imati nikakvog utjecaja na spor između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu - izjavio je za beogradski dnevnik Danas, akademik Tibor Varadi, bivši glavni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

- Mislim da one ne donose nikakav preokret, već samo jednu dodatnu potvrdu kako bi taj spor trebalo riješiti izvansudskom nagodbom. Ponovio bih, što sam više puta govorio, nadležnost suda je ograničena na genocid. U Hrvatskoj su počinjena teška kaznena djela protiv Hrvata, počinjena su teška kaznena djela i protiv Srba, pa i drugih, no ta nedjela ne dostižu prag genocida.

Haaški tribunal ne samo da nije nikoga osudio, već nije nikoga ni optužio za genocid u Hrvatskoj - podsjeća Varadi dodajući kako bi javna rasprava pred sudom u Haagu stvorila dodatne napetosti jer bi branitelji obje strane govorili o genocidu, a to bi prenosio tisak. Govoreći o oslobađanju Gotovine, Varadi je rekao kako su takvi slučajevi poznati, ali kada sud dobije nove činjenice i u žalbenom postupku utvrdi kako netko ipak nije počinio djelo za koje je osuđen prvostupanjskom presudom.

- U slučaju Gotovine – pa i u nekim drugim slučajevima – dramatično drukčija žalbena odluka se nije oslanjala na bitno drukčije činjenice, već na drukčije viđenje uglavnom istih činjenica. Koliko vidim, ta promjena percepcije, posebno u pogledu odgovornosti onih koji nisu neposredni počinitelji, utjecala je na i odluke kojima su oslobođeni Stanišić i Simatović - objašnjava Varadi.

>>DORH zatražio dokumentaciju sa suđenja Stanišiću i Simatoviću

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije