Pravosuđe

Presuda o ostavci imat će dalekosežne posljedice po BiH

Radivojević
13.09.2012.
u 09:19

Ako bi Ustavni sud osporio Radivojevićevu ostavku, rekonstrukcija vlasti mogla bi se nastaviti

Ustavni sud Federacije BiH danas bi, prema neslužbenim najavama, mogao treći put razmatrati zahtjev premijera FBiH Nermina Nikšića za ocjenu legalnosti ostavke ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića. Sve zainteresirane strane će zato danas s velikom pozornošću osluškivati vijesti iz Ustavnog suda, jer bi odluka, kakva god bila, mogla presudno utjecati na političke procese u Federaciji BiH. Potvrđivanje legalnosti bjanko ostavke ministra Radivojevića zacementirala bi, barem na određeno vrijeme, aktivnosti na rekonstrukciji vlasti u ovom entitetu. Bez Radivojevića, kao devetog ministra na svojoj strani, SDP ne može u Vladi Federacije donositi značajnije odluke oko kojih postoji suglasnost na razini nove parlamentarne većine.

Kadrovske promjene


To se prvenstveno odnosi na kadrovsku promjenu u upravljačkim strukturama najznačajnijih javnih poduzeća u Federaciji. Zbog sadašnjeg odnosa političkih snaga u Vladi nemoguće je izvršiti smjene određenih kadrova u telekomima, elektroprivredama i poštama u Sarajevu i Mostaru. Posljedica toga je anarhija i kaos u javnim poduzećima, gdje kadrovi koji očekuju smjenu donose problematične odluke, poglavito u vezi zapošljavanja i trošenja financijskih sredstava. Osim kadrovskih promjena, Vlada nije u mogućnosti utvrđivati ni reformske zakone o kojima je postignuta suglasnost na razini nove parlamentarne većine. Ako bi Ustavni sud, pak, osporio Radivojevićevu ostavku, rekonstrukcija vlasti mogla bi biti nastavljena i Vlada bi, čak i bez rekonstrukcije, mogla provoditi volju nove parlamentarne većine.

Pravni standard

Time bi se utvrdio i pravni standard kada je u pitanju odnos prema bjanko, odnosno kuvertiranim ostavkama u Federaciji BiH. Ovakva praksa bi u tom slučaju bila uzdrmana i teško je vjerovati da bi političke stranke u BiH ubuduće posezale za takvim potezima u nastojanju da učvrste stranačku disciplinu i „kupe“ vjernost svojih kadrova u vlasti. Istodobno s odlukom Ustavnog suda FBiH očekuje se da svoju ocjenu o bjanko ostavci ministra Radivojevića da i Venecijanska komisija. Ovom neupitnom pravnom autoritetu pismom se obratio premijer Nikšić, zatraživši stav komisije o sporu koji se vodi pred Ustavnim sudom FBiH. U sličnim slučajevima u regiji Venecijanska komisija je iznijela vrlo odlučan stav o neprihvatljivosti bjanko ostavki. O konkretnom slučaju u Federaciji za sada su se očitovali samo pojedini članovi Venecijanske komisije, poput glavnog tajnika Tomasa Markerta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?