upozorenje

Presuda Gotovini i Markaču može štetiti Britancima u Afganistanu

'General Sir Timothy Granville-Chapman GBE KCB hands out Operation Herrick medals for service in Afghanistan, to soldiers from the 1st Regiment Royal Horse Artillery parade, at Tattoo Parade Ground, T
Press Association/Pixsell
23.10.2012.
u 12:00

Pravilo 200 metara: Hrvatsko topništvo u Oluji 1995. bilo preciznije nego što je danas, s boljom opremom, britansko.

"Nadam se da će suci Žalbenog vijeća Haaškog suda u prosincu u cijelosti ukinuti prvostupanjsku presudu generalu Anti Gotovini. Ako tako ne odluče, bit će to, osim loše vijesti za hrvatske generale u Haagu, i najgori mogući, nepoželjan božićni poklon za britanske vojnike u Afganistanu."

Tim je riječima britanski novinar Brian Gallagher zaključio članak napisan nakon što je dobio izvještaj umirovljenog britanskog generala Timothyja Granville-Chapmana, koji nadležne upozorava na pravne posljedice za britanske vojnike u Afganistanu, budući da su imali "manji stupanj topničke preciznosti od Hrvata 1995. u operaciji Oluja", jer je Gotovina osuđen i zbog prekomjernog granatiranja. Za britanskog generala sporna je odredba suda o pragu tolerancije pogreške pada artiljerijskih projektila u krugu od 200 metara, jer su međunarodni vojni standardi 400 metara.

Ozbiljne posljedice

Sir Timothy Granville-Chapman je 41 godinu proveo u britanskoj vojsci, bio zapovjednik u Iraku i Afganistanu i njegova zapažanja o haaškom pravilu o 200 metara, koje može ubuduće biti i osnova za kazneni progon britanskih vojnika, potvrđuje da je podnesak 12 međunarodnih pravnih i vojnih stručnjaka poslan Žalbenom vijeću krajem 2011. "upalio alarme" za brigu u svim vojskama država koje sudjeluju u mirovnim i NATO-ovim operacijama u svijetu. Analizirajući odredbu o pragu tolerancije pogreške pada projektila u krugu od 200 metara tijekom Oluje, general tvrdi da je s obzirom na stanje opreme i sve druge vojne uvjete točnost hrvatskog topništva izvanredna te navodi da tako uspješni nisu bili Britanci u Afganistanu.

"Hrvati su imali točnost od 95 posto u krugu od 200 metara, i to prije više od 15 godina, a naši vojnici u Afganistanu, uz napredak u topništvu i novu razinu sofisticiranosti, samo 90 posto u krugu od 250 metara i bojim se da bi se naši vojnici mogli suočiti s progonima, bez obzira na to koliko su bili savjesni", napisao je general Granville-Chapman. Zabrinula ga je i presuda za zapovjednu odgovornost generala Gotovine i Markača jer tvrdi da bi mogla imati ozbiljne posljedice za britanski zapovjedni vrh koji je vodio ratove u Iraku i Afganistanu.

Spriječen je pokolj

Novinar Gallagher naglašava da je Oluja provedena u koordinaciji sa SAD-om i uz pomoć vojske BiH te je u Bihaću spriječen pokolj poput onog koji su Srbi počinili u Srebrenici.

"Milošević je tada bio poražen i doveden za pregovarački stol, a srpsko vodstvo poticalo svoje ljude da napuste Hrvatsku i tu nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata na hrvatskoj strani. UN nije uspio zaštititi Muslimane u Srebrenici. Udruženi zločinački pothvat Haag temelji na hrvatskim topničkim napadima u Oluji i suci tvrde da su granate koje su pale izvan 200 metara od cilja bile nezakonite. Poznato je da je samo pet do šest posto svih granata palo izvan 200 metara i da nitko od civila nije stradao. Žalbeno vijeće nije prihvatilo podnesak obrane u kojem se navode i stavovi generala Chapmana i to su objavili 21. lipnja 2012. tvrdeći da su tijekom suđenja generali imali priliku to opovrgnuti, a istina je da nitko to nije ni spominjao u sudskom procesu", napisao je Gallagher pitajući se "hoće li se bivši i sadašnji britanski premijeri morati konzultirati s odvjetnicima jer bi mogli, poput hrvatskog državnog vrha, biti kriminalizirani zbog odluka donesenih u pokretanju i za rata u Iraku i Afganistanu".

>>Sud neće uvrstiti nove dokaze odvjetnika Gotovine i Markača

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

KA
katasteko
19:55 23.10.2012.

A da ne bude ona "" Quod licet Jovi , non licet bovi !"""

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?