Analiza rada suca

Presuda generalima težak je udarac za Alphonsa Orieja

orie
AFP/PIXSELL
18.11.2012.
u 12:00

U intervjuu za TV Tribunal Orie je rekao da je svjestan reakcija jer prati izvještavanje medija. Ali one dolaze “kad je moj zadatak završen”, kazao je.

Dan prije proslave 11. godišnjice sudačkog rada u Haagu, a za pet dana i 65. rođendana, nizozemski “strogi sudac iz Groningena” Alphons Orie zadobio je jedan od najtežih udaraca u svojoj profesionalnoj karijeri, koju je sedamdesetih započeo kao predavač na sveučilištu. Božica pravde još se jednom nije složila s njim, ali nikad kao u slučaju dvojice generala koje je on s dvoje “friških” sudaca Haaškog suda (Uldis Kinis iz Latvije i Elisabeth Gwaunza iz Zimbabvea) osudio na 24 i 18 godina zatvora.

Padaju mu gotovo sve presude

Zbog tog debakla, ne prvog, i slovenski radio prenosi izjavu Gotovinina odvjetnika Luke Mišetića da bi sudac Orie “trebao razmisliti o ostavci”. Inače, Orie je svojedobno zaštitio Gotovinin tim izdajući obvezujući nalog Hrvatskoj. Svojedobno je Orieju pisao i splitski profesor Branimir Lukšić upozoravajući ga na fatalan propust u vezi sa zajedničkim zločinačkim pothvatom, ali Orie mu ni kurtoazno nije odgovorio, kako nam je jučer rekao Lukšić. I odvjetnik Zvonimir Hodak za Hrvatski je list komentirao nakon presude generalima da je izgledalo “kao da na mjestu predsjednika sudskoga vijeća sjedi haaški tužitelj”, pa je i on dodao kako mu “u drugome stupnju padaju gotovo sve presude”. Drugi njegov kiks zasad slučaj je bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, kojeg je Orie oslobodio optužbe. Tužiteljstvo je tražilo 25 godina zatvora te je žalbom uspjelo dobiti novi proces zbog optužbe za zlostavljanja u logoru u Jablanici.

Bosanskog Srbina Stanislava Galića kao zapovjednika vojske (1992.-1994.) koja je terorizirala Sarajevo osudio je na 20 godina zatvora, ali Žalbeno vijeće suca Fausta Pocara to je preinačilo u doživotnu robiju jer je podcijenjeno ubijanje civila na sprovodima, tržnicama, u bolnicama pa i djece u igri. Momčila Krajišnika, Karadžićeva suradnika, osudio je na 27 godina, pa je to smanjeno na 20. Neke su mu presude potvrđene. Milana Babića osudio je na 13 godina, dok je tužiteljstvo tražilo da kazna ne bude dulja od 11 godina. Na 15 godina je osudio bosanskog Srbina Dragana Zelenovića za silovanja Muslimanki u Foči. Miodraga Jokića je zbog priznanja granatiranja Dubrovnika osudio na sedam godina, a Ranka Češića iz Brčkog na 18.

Uoči prvostupanjske presude našim generalima odvjetnici Jadranka Sloković i Željko Olujić o Orieju su rekli da je vrhunski pravnik. No, Olujić je za Slobodnu Dalmaciju dometnuo da “voli osluškivati glas politike”.

Vodio je i suđenje Vojislavu Šešelju, koji je tražio njegovo izuzeće pa se na kraju Orie ipak povukao. Šešelj se na svoj način “poigrao” sucem Oriejem u svojim završnim riječima. Pozvao se na njegova osporavanja nadležnosti Haaškog suda iz slučaja Duška Tadića (prvi haaški osuđenik, 20 godina zatvora), kojem je Orie bio odvjetnik.

Zabrana objave svjedočenja

Saslušavao je Radovana Karadžića 2008. pa je izuzet zbog administrativnih razloga. I Ratko Mladić tražio je da mu ne sudi Orie jer je već osuđivao časnike bosanskih Srba koji su mu bili podređeni. Hrvatskom slovu izdao je zabranu objave svjedočenja i imena zaštićenih svjedoka, pod prijetnjom sedam godina zatvora i globe od 100.000 eura. U intervjuu za TV Tribunal u produkciji Sense Agency Orie je rekao da je svjestan reakcija jer prati izvještavanje medija, ali one dolaze “kad je moj zadatak završen”. Samo je Žalbeno vijeće ovlašteno istraživati utvrđenja suda, “a to ne utječe na mene”, rekao je Orie.

>>Sve o presudi generalima čitajte u našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije