Čitluk

Preporod općine na svim područjima života i rada

ČITLUK
Mile Pavlović
24.05.2013.
u 09:40

POsao
Trenutno je u čitlučkoj općini više od 4500 zaposlenih osoba

Nizom kulturnih i javnih događanja danas će pučani Brotnja na svečan način obilježiti Dan svoje općine i 707. obljetnicu prvog pisanog spomena imena Brotnjo. Naime, prema dokumentima pronađenim u pismohrani grada Dubrovnika, naziv Brotnjo prvi se put spominje 24. svibnja 1306. pa je nakon demokratskih promjena OV Čitluk 24. svibnja proglasio Danom općine. Prema nekim još uvijek nesigurnim i nedokazanim istraživanjima, ime Brotnjo dolazi od biljke broć (Rubia Tinctorum), kojom se u prošlosti u Brotnju bojilo sukno (platno). Stoga je slika te biljke, uz ostalo, dobila mjesto i na grbu općine Čitluk. Budući da je u bivšem komunističkom režimu Brotnjo sustavno satirano, tek nakon demokratskih promjena Brotnjaci su počeli sami odlučivati o svojoj sudbini te odlučno i jedinstveno krenuli u izgradnju infrastrukture, razvoj gospodarstva, poljoprivrede, turizma, gradnju vjerskih, kulturnih, obrazovnih, sportskih objekata i ostalih sadržaja. Među prvima u BiH asfaltirali su sve lokalne ceste, uveli telefone te u svako selo i svaku kuću u Brotnju priključili na gradski vodovod. Zahvaljujući mladim stručnim i obrazovnim kadrovima i odlučnom opredjeljenju općinskim čelnicima za ubrzani razvoj privatnog poduzetništva, posljednjih petnaestak godina u tri uređene gospodarske, izgrađene nove zgrade za Srednju školu i Dječji vrtić, pročistač otpadnih voda (u tijeku je gradnja sličnog i za Međugorje) te u gospodarskim zonama otvoren čitav niz gospodarskih objekata u kojima je zaposlen velik broj Brotnjaka.

Budući da trenutno u toj općini ima više od 4500 zaposlenih osoba, te da je Čitluk po broju zaposlenih na drugom mjestu u HNŽ, slobodno se može reći da je cijelo Brotnjo sada naprosto preporođeno te da se općina Čitluk iz godine u godinu sve intenzivnije razvija. Sve su to razlozi zbog kojih mladi ljudi iz Brotnja više ne odlaze nego u njemu ostaju i po završetku studija ponovno se vraćaju te svojim znanjem i stručnošću pridonose još bržem i prosperitetnijem razvoju svog kraja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?