1925. - 2010.

Preminuo izumitelj crne kutije

David Warren
portrait.gov.au
21.07.2010.
u 15:28

Australski znanstvenik David Warren, koji je prvi došao na ideju da se u pilotske kabine stavi snimač zvuka koji će pomoći u utvrđivanju uzroka nesreće, preminuo je u Melbourneu u 86. godini.

David Warren rođen je u australskoj zabiti (otok Groote Eylandt u Sjevernom teritoriju) 1925., a školovao se na Tasmaniji i u Sydneyu. Kad je imao devet godina njegov otac poginuo je u zrakoplovnoj nesreći, srušio se u more u tjesnacu Bass između Australije i Tasmanije.

Od 1952. do 1983. Warren je radio u laboratoriju Defence Science and Technology Organisation's Aeronautical Research Laboratories u Melbourneu. Tamo je 1953., istražujući nesreću Cometa, prvoga svjetskog putničkog mlažnjaka, došao na ideju da se u pilotsku kabinu montira uređaj za snimanje zvuka koji bi u slučaju nesreće bio od velike pomoći istražiteljima. Prvi prototip crne kutije konstruirao je 1956., a nakon nekoliko godina njegova ideja postala je općeprihvaćena u zrakoplovnoj industriji.

Za svoje zasluge 2002. David Warren nagrađen je najvišim civilnim odličjem, Order of Australia. Iza njega ostala je supruga, četvero djece i sedmoro unučadi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?