TUGA U BIH

Preminula Berina Hamidović, još jedna beba bez JMBG-a

prosvjedi u Sarajevu (1)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
1/3
16.06.2013.
u 12:31

Berina nije mogla jesti pa je nakon neuspješne operacije u Sarajevu upućena u Beograd. No tada su se stvari zakomplicirale jer beba nije imala matični broj, a ni putovnicu.

Berina Hamidović, beba stara mjesec i pol, preminula je 13. lipnja od sepse u Beogradu gdje se nalazila na liječenju, piše Klix ističući da je otac Edin rekao kako je njegovo dijete bilo žrtva administracije.

Berini je nakon rođenja 17. ožujka dijagnosticirana traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze. Nije mogla jesti pa je nakon neuspješne operacije u Sarajevu upućena u Beograd.

No onda su se stvari zakomplicirale jer beba nije imala matični broj, a ni putovnicu. Nezaposlenim roditeljima tada su u pomoć priskočili susjedi iz Ilidže.

Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

- Iako je dijete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebala biti obaviještena da na taj granični prijelaz dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici niko nije obavijestio o tome. Rekli su: ''Kako mi znamo da vi ne trgujete djecom''. Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju gdje su nam rekli da su nemoćni i da ne mogu ništa uraditi. Zamolili smo ih da nazovu Graničnu policiju i kažu im da će sanitetsko vozilo doći na taj granični prijelaz - prepričao je ožalošćeni otac kroz što su sve prolazili prije mjesec dana.

Kad su konačno došli do Beograda, nastali su novi problemi.

- Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obveza. U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Kantonu su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti platiti liječenje. Puno nam je pomogla jedna pravnica iz Srbije. Objasnili smo joj da je beba tu poslana na operaciju, te su nam rekli kako će to oni riješiti pravnim putem - kazao je Hamidović.

Berina će biti pokopana na groblju Vlakovo 17. lipnja u 14 sati.

>>'U boj, u boj, za matični broj!' Tako se prosvjedovalo u Sarajevu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije