EU razočarana

Preduvjet za napredak k EU uspostava parlamentarne većine

Većina
13.09.2012.
u 09:14

Sannino je izrazio razočaranje Europske komisije zbog toga što su politički lideri u BiH propustili prvi rok, 31. kolovoza, za provedbu Mape puta

Predstavnici Europske unije poručili su jučer bosanskohercegovačkim liderima da postoje realni izgledi za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje kredibilnog zahtjeva za članstvo BiH u EU, pod uvjetom da postoji politička volja da se postigne konsenzus i konkretnim djelovanjem realizira aspiracija građana k EU.

Procjena napretka

Nakon sastanka u okviru dijaloga na visokoj razini o procjeni napretka u procesu pristupanja BiH EU, generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sannino podsjetio je da je EU nekoliko puta ponovio da Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu članstva u Uniji. Na sastanku je razmatran napredak u ispunjavanju zadataka i rokova iz Mape puta. 
Sannino je izrazio razočaranje Europske komisije zbog toga što su politički lideri u BiH propustili prvi rok, 31. kolovoza, za provedbu Mape puta. 
- Mapa puta k EU ostaje na snazi. Usuglašen prijedlog, zasnovan na političkom konsenzusu i dalje treba biti poslan Parlamentu radi usuglašavanja Ustava BiH s odlukom u predmetu “Sejdić-Finci” - kazao je Sannino. 
Osim toga, on je ukazao i na potrebu za postojanjem efikasnog mehanizma koordinacije na svim razinama radi harmoniziranog usvajanja i primjene propisa Unije. - To treba prioritetno rješavati, kako bi BiH mogla govoriti jednim glasom o pitanjima u vezi s EU-om. Isto tako, ovaj mehanizam će pomoći BiH da napreduje u ostvarivanju svog programa europskih integracija - ocijenio je Sannino.

Politički čelnici iz BiH koji su sudjelovali na sastanku nisu previše optimistični. Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da se i ovaj put pokazao evidentan raskol među bošnjačkim političarima u FBiH. Dodik kaže da se sada može očekivati dugoročna politička blokada, što će opet ići na štetu RS-a. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić također smatra da je rješenje političkih problema u Federaciji preduvjet za provedbu presude “Sejdić i Finci”. 
Predsjednik SDA Sulejman Tihić kaže da mora biti definirana jasna parlamentarna većina koja je odgovorna za ispunjavanje Mape puta.

- Iz ovoga ne isključujemo niti jednu stranku i spremni smo sa svima razgovarati - zaključio je Tihić.
Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić očekuje da odmah nakon izbora bude upriličen sastanak “šestorke” na kojem će biti pronađena rješenja koja će dovesti do što bržeg ispunjavanja uvjeta iz Mape puta. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija istakao je da je na sastanku raščišćeno pitanje neophodnosti vrlo jasne parlamentarne većine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?