Promocija

Predstavništva u svijetu za sada imaju samo RS i Sarajevo

Zastava
15.10.2012.
u 09:47

Regijama, pokrajinama i entitetima omogućeno otvaranje predstavništava, no BiH tu mogućnost slabo koristi

Pitanje djelovanja “paralelnih” diplomatskih tijela u svijetu ponovno je aktualizirano nakon što je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u prepisci s članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanović natuknuo da predstavništva Republike Srpske u inozemstvu funkcioniraju u suprotnosti sa službenim institucijama države Bosne i Hercegovine. Iz RS-a odbacuju ove optužbe i čak najavljuju otvaranje novih predstavništava, jer međunarodne konvencije i praksa omogućavaju regijama, pokrajinama i entitetima da zbog vlastite promocije otvaraju takve urede. Posljednje predstavništvo RS-a je otvorio u Beču početkom ove godine, s ciljem da “promovira interese i gradi pozitivan imidž RS-a”. Osim u Beču, RS ima predstavništva u Beogradu, Stuttgartu, Moskvi, Jeruzalemu i Bruxellesu.

Za ovaj posljednji, u Vladi RS-a kažu da pruža potporu u jačanju institucionalnih kapaciteta ovog entiteta za provedbu europskih obveza, i unaprjeđuje institucionalne, političke i ekonomske veze sa subjektima u inozemstvu. Od ostalih predstavništava RS-a posebno je aktivno ono u Izraelu, što potvrđuju i vrlo intenzivni politički i drugi susreti entitetskih čelnika s visokim izraelskim dužnosnicima.

Prošle godine je porezne obveznike u RS-u rad ovih šest predstavništava koštao 2,25 milijuna maraka, a ove godine je planirano iz entitetskog proračuna izdvajanje nešto manje od 2,88 milijuna konvertibilnih maraka. Temeljem odluke Vlade RS-a najviše novca bit će usmjereno na predstavništvo u Bruxellesu 540 tisuća, dok će ono u Moskvi dobiti 530 tisuća maraka. Za predstavništvo RS-a u Beogradu namijenjeno je 490, za one u Beču i Stuttgartu po 360, dok će jeruzalemsko predstavništvo dobiti 290 tisuća maraka. Preostalih 300 tisuća maraka Vlada RS-a planira uložiti u otvaranje novog ureda u Kini ili SAD-u. Iako Bečka konvencija dopušta mogućnost ovakvog djelovanja,a ni Ustavni sud BiH u cijeloj priči nije pronašao ništa neustavno i nelegalno, rad predstavništava RS-a često se u Sarajevu doživljava i komentira kao stvaranje paralelne diplomatske mreže u službi aktualnog režima u Banjoj Luci. U svoju “obranu” iz RS-a poručuju kako njihova predstavništva ne uzurpiraju diplomatske nadležnosti BiH, a navode i primjer Sarajevske županije koja od 2007. godine ima otvoreno predstavništvo u Bruxellesu. Primarni zadatak ovog ureda je promidžba Sarajevske županije u Europskoj uniji, iako se za njega najviše čuje kada se u tom uredu organiziraju blagdanski domjenci. U proračunu Sarajevske županije za predstavništvo u Bruxellesu predviđen je iznos od 120 tisuća maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?