PROMOCIJA

Predstavljen film o trapistima u Banja Luci

komarica
Nacional
10.02.2011.
u 09:44

Trapistički samostan u Banjoj Luci je osnovan 1869. godine. Predstavljeni dokumentarni film je presjek rada u 140 godina

Dokumentarni film o trapistima u Banjoj Luci scenarista i redatelja Zdravka Fučeka pod naslovom “Sjaji Marija Zvijezda” promoviran je 7. veljače u kinu Multiplex Cinema City u okviru 27. internacionalnog festivala Sarajevo Sarajevska zima 2011. Film je snimljen u produkciji Dokumentarnog programa Hrvatske televizije u povodu 140. godišnjice osnutka trapističkog samostana Marije Zvijezde u Banjoj Luci.

U dinamičnom i zanimljivom formatu iznosi se povijest i trenutno stanje samostana, od njegova utemeljenja 1869. godine do danas. Na promociji su, osim nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i većeg broja redovnica, došli i redatelj Fuček zajedno s v.d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Josipom Popovcem, kao i dvojica trapista iz Banje Luke zajedno s banjolučkim biskupom mons. dr. Franjom Komaricom. Samostan Marija Zvijezda u Banjoj Luci utemeljio o. Franz Pfanner i prvotno se sastojao samo od skromne kolibice, koja je do danas sačuvana i koju trapisti još uvijek posebno štuju.

S vremenom se samostansko imanje znatno proširilo do te mjere da su trapisti bili u prilici znatno ulagati u lokalno gospodarstvo, izgradivši hidroelektranu i most na Vrbasu, tiskaru, pivovaru, siranu i mnoge druge pogone. Također su znatno pridonosili obrazovanju mjesne djece. U filmu govore brojni znanstvenici poput kustosa Muzeja Republike Srpske Bratislava Teinovića i dr. sc. Đorđa Mikića, sami banjalučki trapisti te kardinal Puljić. Film je izazvao veliko zanimanje javnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije