Međunarodni sajam

Predstavilo se 30-ak europskih izlagača

Sajam
22.10.2012.
u 09:28

Među izlagačima je najveći kolekcionar minerala u Europi Austrijanac dr. George Kondubih

Proteklog vikenda Kreševo je bilo domaćin devetom po redu Sajmu minerala, stijena, dragog i poludragog kamenja. Sajam je i ove godine imao međunarodni karakter jer je na njemu, po riječima Joze Puljića, predsjednika Zavičajne udruge Kreševski citrin, koja je organizator sajma, sudjelovalo 30 izlagača iz različitih krajeva BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke. “S ponosom mogu kazati da je među izlagačima najveći kolekcionar minerala i fosila u Europi, Austrijanac dr. George Kondubih koji ima dva muzeja u Austriji, u Filahu i Volmarku”, kaže Puljić. Od dr. Kondubiha doznajemo da na sajam u Kreševu dolazi već drugu godinu, a njegov ponovni dolazak u Kreševo potvrđuje kako je Sajam minerala koji se devet godina zaredom održava u ovom srednjobosanskom mjestu, ne samo jedinstven događaj u BiH, već i manifestacija koja je prepoznata i cijenjena izvan granica BiH, diljem Europe. I na ovogodišnjem sajmu izlagali su većinom dugogodišnji izlagači na ovoj manifestaciji, ali kao i svake godine, bilo je i novih zaljubljenika u stijene, minerale i fosile. Među njima je i Damjan Kabar, Istranin koji je ostao zatečen i oduševljen sajmom u Kreševu. “Prvi put sam na ovom sajmu i zaista sam oduševljen organizacijom, brojem izlagača i eksponatima koji se mogu vidjeti, a među kojima su i oni s domaćih lokacija”, kaže Kabar. Naravno, posebno mjesto na sajmu imali su domaći izlagači koji su posjetiteljima predstavili djelić bogatstva srednjobosanskog škriljavog gorja, i minerale poput hijalofana, jedinog ovakvog u svijetu kojeg ima na području Busovače, kvarca čađavaca, prozirca, citrina, tetraedrita, realgara, auripigment, florita, azurita, malahita, pirita i mnogih drugih ovaj prostor čine jedinstvenim i idealnim za edukaciju geologa, rudara, hidrogeologa, kemičara, kao i drugih ljubitelja prirode i prirodnih resursa.

Među izlagačima bilo je i mnoštvo mladih članova Udruge Kreševski citrin koje su oni nešto stariji odavno zarazili ljubavlju prema mineralima i kristalima te i sami često tragaju za njima, a najljepše pronađene eksponate izlažu na Sajmu u Kreševu. Za prikaz bogate rudarske tradicije Kreševa i ove se godine pobrinuo Kreševljak Anto Buzuk, a neizostavan dio sajma bila su i čuvena kreševska potkovana jaja. Potkovati jaje znali su samo najbolji kreševski kovači.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?