UDAR NA HRVATE

Predsjedniku HVIDR-e SB županije revizijom ukinuli invalidninu

siroki
Zoran Grizelj
18.03.2012.
u 11:26

Nakon obračuna s hrvatskim logorašima Bugojna, federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez krenuo je u obračun s čelnicima udruga

“Na redu su predsjednici udruga”. Ovo je rečenica koju je nedavno, govoreći o postupku revizije stradalnika rata, u bošnjačkim medijima izrekao Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja. A da Helez ispunjava obećanja, već su se uvjerili hrvatski logoraši Bugojna koji su mu bili prvi na popisu onih s kojima će se obračunati, a sad se u to uvjeravaju i čelnici udruga proisteklih iz DR SBŽ-a.

Što čeka branitelje?!

Tako je ovih dana bez prava na invalidninu ostao i Vlado Slišković, predsjednik HVIDR-e u SBŽ-u. Drugi je to čelnik udruga koji je ostao bez prava u postupku Helezove revizije. Prije Sliškovića, bez invalidnine je ostao Tomo Davidović, predsjednik HVIDR-e u općini Dobretići, a pred Povjerenstvo federalnog ministarstva nedavno je izašao i Miroslav Zelić, predsjednik HVIDR-e u Bugojnu. Zelić čeka rezultate revizije. Slišković je jedan od 153 hrvatska stradalnika s područja SBŽ-a, koji su u dosadašnjem postupku revizije ostali bez ikakvih prava, a za 188 je smanjen postotak invalidnosti. - Ovoj brojci treba još samo dodati da je obrađena tek petina predmeta. Što nas dalje čeka, teško mi je i pomisliti - kaže Slišković. S još tri časnika HVO-a Sliškovića su pripadnici zloglasne Sedme muslimanske brigade, konkretno skupina Arapa iz odreda El mudžahid, zarobili 13. travnja 1993. na području Novoga Travnika. Odvedeni na Rostovo, ratno sjedište mudžahedina, gdje su u potpunoj izolaciji proveli 35 dana u kojima su, kaže Slišković, prošli neviđene torture i maltretiranja, fizička i psihička. - Zarobili su nas Alžirci, Tunižani te državljani Saudijske Arabije i Egipta i odveli na Ravno Rostovo. Ni s kime nismo mogli stupiti u kontakt - kaže Slišković. Samo 20-ak dana nakon razmjene, Slišković se vratio u postrojbu jer se rat razbuktao. Početkom listopada 1993. ranjen je u glavu i leđa. - Prvo povjerenstvo mi je procijenilo invalidnost na 50 posto. Kasnije su mi u RH utvrdili da sam 100-postotni invalid. Ovdje su me ponovno vratili na 50, a nakon ugovora između BiH i RH vraćen je postotak od 100, jer je Povjerenstvo u RH tako procijenila na temelju dokumentacije.

Ogorčeni Slišković

“Međutim, za Heleza ja nisam invalid. On ne priznaje potvrdu brigadnog liječnika ni potvrdu Crvenog križa o zarobljavanju. Isti taj CK priznat je svugdje u svijetu, osim u FBiH”, kaže Slišković, ogorčen što je bez prava ostao bez ikakvoga valjanog razloga. Revoltirani su i drugi čelnici udruga. - Jedini cilj ovakve revizije je natjerati Hrvate da iselimo iz SBŽ-a. Žalostan sam što to naši političari ne vide niti shvaćaju. Rekli su nam da tužbu Ustavnom sudu protiv Heleza može podnijeti samo predsjednik FBiH. Provjerili smo i doznali da tužbu mogu podnijeti i ministri iz reda hrvatskoga naroda u Vladi SBŽ-a. Ne treba nas obmanjivati, nego nam pomoći - kaže Drago Smoljo, predsjednik UDVDR HVO HB SBŽ. Smoljo i Slišković kažu i da su ogorčeni zbog ukidanja instituta “dva svjedoka”. Pitaju se tko je od njih sljedeći na popisu za obračun Zukana Heleza?

Ključne riječi

Komentara 2

VR
vrisak
23:26 18.03.2012.

Dokle ce Turske sluge ucjenjivati Hrvatske Branitelje??

BU
Buranglez
23:58 18.03.2012.

očito tom jadniku je drago što ima još glavu na ramenima

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?