rehabilitacija

Predsjednik Josipović: Draža Mihailović je ratni zločinac

'22.01.2012., Zagreb - Predsjednik RH, Ivo Josipovic prosetao se centrom grada i pozdravljao se s gradjanima.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Luka Stanz/PIXSELL'
1/4
23.03.2012.
u 15:32

Od Mihailovićeve rehabilitacije najviše će stradati Srbija, rekla je Vesna Pusić.

– Ako sud zaista rehabilitira četničkog vojvodu Dražu Mihailovića i ako to zaokupi srpsku javnost, pa čak i u ovo predizborno vrijeme, od toga će najviše stradati Srbija – rekla je ministrica Vesna Pusić u Bruxellesu uoči sastanka sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem. Pusić je sudjelovala na Vijeću ministara vanjskih poslova EU, a uoči kratkog susreta s Jeremićem novinari su je pitali kako će moguća rehabilitacija Draže Mihailovića utjecati na odnose Zagreba i Beograda.

Na isto pitanje ministar Vuk Jeremić nije želio odgovoriti, rekavši samo da je to, doduše delikatna, ali ipak unutarnja stvar Srbije. Na pitanje Večernjeg lista kakvu poruku ta "unutarnja stvar" šalje o Srbiji svijetu, Jeremić je rekao: "Dođite u Beograd pa ćemo o tome razgovarati". Ministrica Pusić obrazložila je zašto smatra da je pokušaj rehabilitacije četničkog vojvode opasna stvar za Srbiju.

– To je jedan povratak na teme, na način razmišljanja i na pokušaj redefiniranja vlastitog identiteta na koje nitko u regiji u svojoj prošlosti nije bio imun. Ali svatko tko je to pokušavao, sam je od toga najviše stradao. Ja im želim da izbjegnu taj problem. Ali o tome će ipak morati sami odlučiti – rekla je ministrica Pusić.

Predsjednik Ivo Josipović također je komentirao postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića koji je, kako ističe predsjednik, u suprotnosti s činjenicama.

– On je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret – izjavio je Josipović, prenosi HRT.

– Mogu se sjetiti puno bitaka u kojima su četnici sudjelovali zajedno s Nijemcima, Talijanima i ustašama protiv partizana. Mogu se sjetiti onih slučajeva u kojima su napravili pokolje civilnog stanovništva, pa i ovdje u Hrvatskoj, pri čemu su stradali i Srbi od četničke ruke – poručio je predsjednik i dodao:
– Ako proces završi, to će biti veliki korak unatrag u odnosu na 2. svjetski rat i antifašizam.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 3

JU
Jurica1050
23:30 23.03.2012.

Ivo zasto to ti nama pricas ? Mi to vec dobro znamo . Pojasni ti to radije svom dragom kolegi srbijanskom predsjedniku Tadicu .

GR
Gradinar
12:42 24.03.2012.

U čemu je Predsjedniče Republike Hrvatske, razlika između toga ratnog zločinca i ovih koji slijede: \"U Srbu su pobunu od 27. srpnja 1941. godine vodili četničke kolovođe i srpski pobunjenici Torbica, Keča, Omčikus i Radenović koji su na dan ustankaa osnovali u Srbu oružani četnički puk (brigadu) s 1000 četnika (vođa četnika u kninskoj krajini bio je bivši pravoslavni pop Momčilo Đujić koji je osnovao tzv. Dinarsku diviziju). Vođa srpskih komunista u Lici, Đorđe Đoko Jovanić, bio je zapovjednik partizanskog odreda sa 60 srpskih komunista koji su se pridružili četničkom ustanku i sudjelovali u etničkom čišćenju hrvatskih civila. U samome mjestu Srb, srpski pobunjenici osvojili su napuštenu žandarmerijsku stanicu NDH, i zarobili mjesnog župnika rimokatoličke crkve mosinjora Jurja Gospodnetića i potom ga mučili i ispekli na ražnju. a kojima si Predsjedniče prošle godine na taj dan držao slavljeničke govore pred cijelom hrvatskom nacijom! Hrvatima je to daleko opasnije i neprihvatljivije od toga koga će Srbija imenovati zločincem ili svecem!

CI
cinbenik
19:59 25.03.2012.

Da presednice,ali u tome im pomazu oba HDZea iz BiH................Covic je to dogovorio sa Dodikom da BiH Hrvati nemaju nista protiv rehabilitacije Draze,a sto potvrdjuju prijateljski dogovori sa nasljednikom Draze koji se zdusno zalaze za ovakav cin...................

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?