Izvršna vlast

Predsjednik FBiH od ključnog kreatora politike do protokola

Sastanak
18.07.2012.
u 09:14

Desetero predsjednika većeg entiteta nije ostavilo bitnijeg traga na politička zbivanja u državi i uglavnom su tek slijedili stranačku politiku

Nije trebalo dugo da najvažnija politička figura u Federaciji BiH postane tek protokolarna funkcija kako su osnaživana nastojanja međunarodne zajednice da vlast pokuša prebaciti na središnje institucije države. No, dok nije uspjela inicijativa da središnje državne institucije budu ključne za donošenje najvažnijih odluka, dotle je pozicija predsjednika Federacije BiH i dopredsjednika gotovo u cijelosti marginalizirana.

Negativni kontekst

Ured predsjednika FBiH i dvoje dopredsjednika spominju se uglavnom u negativnom kontekstu obično kada bi se objavljivale odluke o spornim pomilovanjima prijestupnika ili pak izvješća o utrošku novčanih sredstava. Institucija predsjednika Federacije utvrđena je Washingtonskim sporazumom i jedno je vrijeme bila ključna politička pozicija na kojoj su se nalazili vodeći hrvatski, odnosno bošnjačkih dužnosnici. Nakon toga uslijedilo je sustavno zanemarivanje, ali i razvlašćivanje ove funkcije. No, kada se analizira uloga predsjednika, on je od presudne važnosti za imenovanje Vlade, može raspustiti Parlament. Predsjednik Federacije BiH potpisuje i sve odluke, zakone koje donese Parlament. Ne može ih blokirati, ali u proceduri kroz Ustavni sud, što se koristilo samo sporadično, može osporiti odluke koje su protivne slovu Ustava FBiH, ali i interesima jednoga od naroda u većem entitetu.

Snažan utjecaj

Uglavnom, i dalje unatoč brojnim promjenama može imati snažan utjecaj na kreiranje političkih procesa. To su najprije i najbolje pokazali aktualni platformaški predsjednik Živko Budimir i njegova prethodnica Borjana Krišto. Budimirova je uloga snažno isplivala u prvi plan zbog protivljenja provođenju rekonstrukcije, odnosno osobne smjene. Zanimljivo je da je imenovan s manje od jedne trećine potpore u parlamentarnoj proceduri, no sada nije jasno jesu li dvije trećine dovoljne za njegovu smjenu. Ulogu predsjednika Federacije BiH trebalo bi redefinirati i snažnije pozicionirati što sada nije slučaj u formalnome niti u temeljnom smislu.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:04 18.07.2012.

A bilo je još predsjednika federacije koji znali raditi svoj posao, prisjetimo se Zubaka pa i Lozančića. Puno ozbiljniji i puno uspješniji predsjednici od Budimira i Krišto, a o Šoljiću, Filipoviću i Lužanskom da ne govorimo. I Lozančića su pokušavali smijiniti SDP-ovci i Stranka za BiH kad nije prihvatio ostavku nekog od ministara iz S BiH, a znamo kako se zavrsilo... Zoka izgleda da si zaboravio sta se dogadjalo proteklih godina...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?