Policijski udar

Predsjednik Ekvadora: Pucajte ako hoćete, ja se ne povlačim!

Rafael Correa
Reuters
01.10.2010.
u 18:21

Policajci i dio vojske pobunili su se zbog gubitka povlastica, no vojni vrh spriječio je puč i spasio predsjednika. Ozlijeđenog Rafaela Correu iz bolnice su morali oslobađati vojni specijalci

Dramatičnim oslobađanjem ozlijeđenog predsjednika Rafaela Corree iz okruženja u bolnici u Quitu propao je pokušaj puča u Ekvadoru.

Gađali ga granatom suzavca

DPA, Reuters i AFP navode da je neredima prethodilo to što je Kongres u srijedu odlučio da pripadnici policije i vojske pri napredovanju više ne dobivaju odlikovanja i povišice, a razdoblje između dva unapređenja da se poveća s pet na sedam godina. Pobunjeni su policajci u četvrtak zapriječili glavne ulice u Quitu i zauzeli aerodrom, a oko tisuću ih se zabarikadiralo u policijskoj centrali.

Policija više nije organizirala promet ni osiguravala javni red te su zaredale pljačke. Correa je stoga istog dana otišao u policijsku centralu kako bi policajce i dio vojnika odgovorio od pobune. Izazvan dovikivanjem iz gomile, u jednom je trenutku rastvorio kravatu i ovratnik košulje i zavikao:

– Ako želite ubiti predsjednika, evo, ubijte ga! Ali ja se ne povlačim!

Nekoliko trenutaka potom iz gužve je ispaljena granata sa suzavcem, eksplodiravši mu pokraj glave. Osiguranje mu je navuklo plinsku masku i odvelo ga u policijsku bolnicu, no tu se našao u okruženju pobunjenika koji su ga blokirali 12 sati.

Okršaj policije i vojske

U međuvremenu je zapovjednik vojske general Luis González izjavio da je lojalan predsjedniku, što je tijekom noći urodilo napadom vojnih specijalaca na obruč naoružanih policajaca oko bolnice i pucnjavom s dvoje mrtvih i desecima ranjenih.

Socijalističkom predsjedniku, poznatom po protuneoliberalnom ustavu iz 2008., koji je išao u smjeru direktnije demokracije i koristi za 40 posto siromašnih, većinom Indijanaca, podršku su u četvrtak pružili svi južnoamerički šefovi država – od desnog centra (Čile) do ljevice (Venezuela) – te mnoštvo pristaša okupljenih pred predsjedničkom palačom i zgradom vlade. Correa je za pokušaj puča optužio svog prethodnika Lucija Gutiérreza, smijenjenog 2005. zato što je pokušao srušiti Vrhovni sud.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije