Uskoplje

Predsjednici udruga iz 40 općina i gradova Hrvatske posjetili Uskoplje

Bugojno
14.10.2013.
u 10:16

Druženje s uskopaljskim braniteljima i njihovim udrugama počelo je misom koju je služio župnik fra Vinko Marković

U posjetu udrugama Domovinskog rata HVO HB općine Uskoplje boravili su predstavnici Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, čija predsjednica je Lucija Kober. Izaslanstvo su činili predsjednici udruga iz 40 općina i gradova Hrvatske. Zajedničko druženje s uskopaljskim braniteljima i njihovim udrugama počelo je misom koju je služio župnik župe Uskoplje fra Vinko Marković. U svojoj propovijedi župnik je istaknuo veliki doprinos hrvatskih branitelja u opstanku hrvatskog naroda u BiH i u Uskoplju, veličinu žrtve poginulih branitelja s ciljem opstanka vlastitog naroda na djedovskim ognjištima.

- Kroz obilježavanja godišnjica, prisjećamo se poginulih hrvatskih branitelja i želimo to sjećanje prenijeti na naraštaje koji dolaze - kazao je fra Vinko. Nakon mise, župnik je upoznao goste s poviješću župe Uskoplje, gradnjom i kasnijom obnovom, u proteklom ratu znatno oštećene župne crkve. U čast poginulim hrvatskim braniteljima, na središnjem spomen-obilježju u Uskoplju, zapaljene su svijeće, položeni vijenci te izmoljena molitva.

Prema predviđenom protokolu, posjet Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Uskoplju, posjećeno je selo Pidriš, gdje se nalazi spomen-groblje i spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti poginulim braniteljima, ratni zapovjednik obrane Uskoplja Zrinko Tokić goste je upoznao s tijekom ratnih događanja na uskopaljskoj bojišnici u sukobu s Vojskom Republike Srpske i Armije BiH. Ovom prigodom posjećeno je i selo Ždrimci, spomen-obilježje Vidak, gdje je također odana počast poginulim hrvatskim braniteljima. Na povratku s Vidaka gosti su razgledali ljepote Ždrimačkog slapa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?