PRESUDA

Pravomoćno oslobođeni optuženi za privatizaciju mostarskog Sokola

\'sudnica, sudacki cekic\'
Arhivska fotografija
02.01.2012.
u 10:21

Još jedan pravosudni proces završio tužiteljskim fijaskom

Vrhovni sud Federacije BiH pravomoćno je oslobodio optužbi troje bivših hrvatskih dužnosnika za zloporabe tijekom privatizacije mostarskog giganta Sokola, izvijestio je Vrhovni sud. Vrhovni sud FBiH pravomoćno je potvrdio oslobađajuću presudu u slučaju Soko, navodi se u priopćenju. Oslobađajuća presuda je izrečena za Valeriju Čuljak, aktualnog direktora Ureda za reviziju Federacije BiH Branka Kolobarića i bivšu ravnateljicu Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije Milu Gadžić, koji su se teretili za gospodarski kriminal i nezakonito privatiziranje poduzeća “Soko# d.d. Mostar.

Četvrtooptuženi u ovom slučaju, Josip Gojak, prošle godine je pobjegao u Hrvatsku i od tada nije bio dostupan pravosudnim tijelima BiH. Prema optužnici Županijskog tužiteljstva u Mostaru Branko Kolobarić i Valerija Čuljak, uz ostalo, okrivljeni su da su zajedno Čuljkovoj pribavili imovinsku korist od 199.000 maraka. Kako se navodilo u optužnici sve je to omogućio Kolobarić, a Čuljak je kroz malu privatizaciju stekla vlasništvo nad objektima “Anex - uredski prostor i radionica” i “objekt u izgradnji”, čime je oštećeno nekoliko tvrtki, među kojima i Soko d.d. Mostar.

Valerija Čuljak bila je obvezna nakon kupovine tih objekata zadržati sve zaposlene, ali to nije učinila te je sklopila fiktivne ugovore s radnicima koje je zatim dostavila poduzeću Soko d.d. i Agenciji za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ). Na kraju je prodala objekt “Anex uredski prostor i radionica” te zaradila još 396.000 maraka. Nakon toga je, navodi se, isto postupila i s objektom “Objekt u izgradnji”, čijom je prodajom došla do još 607.000 KM. 
Mila Gadžić optužena je da kao direktorica Agencije za privatizaciju HNŽ-a u to vrijeme nije provodila nadzor nad programom privatizacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?