ISLAMSKA ZAJEDNICA

Pozivaju na bojkot Nove godine u BiH

vatromet, bundek (1)
Borna Filić/PIXSELL
30.12.2011.
u 09:52

U tekstu kojeg je uz odobrenje Islamske zajednice BiH potpisao Amir Durmić stoji kako muslimani slave Hidžretsku novu godinu, koja je ove godine bila 25. studenog, a obilježavaju je u džamijama učenjem Kurana.

Prvo su nasrnuli na sarajevskog županijskog ministra kulture, zbog odluke da se vjeronauk iz školskih programa izbaci kao redoviti - obvezni predmet. Potom su se obrušili na neke neovisne medije i autore, optužujući ih za širenje islamofobije. Ovih dana su hrvatske političke vlasti optužili za progon Bošnjaka iz Hercegovine.

Napali Novu godinu

U verbalnom obračunu s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, otišli su toliko daleko da su izdali fetvu, zbog kako su pojasnili njegove zlouporabe islamskih termina, a posebno termina “šerijat”. Optužili su ravnatelje dječjih vrtića u Sarajevu da muslimanskoj djeci podmeću ‘Djeda mraza’. I upravo kad se očekivalo da će se prestati i situacija primiriti, na službenim internetskim stranicama Islamske zajednice u BiH, objavljen je tekst u kojem se muslimane poziva na opći bojkot dočeka Nove godine, jer kako stoji u napomeni “krše Alahove granice”. U tekstu kojeg je uz odobrenje Islamske zajednice BiH potpisao Amir Durmić, autor knjige ‘’Biseri suneta u mozaiku vremena’’, stoji kako muslimani slave Hidžretsku (muslimansku) novu godinu, koja je ove godine bila 25. studenog, a obilježavaju je u džamijama učenjem Kurana. Za Novu godinu autor poziva vjernike da te noći rano ugase svjetlo i neka svi vide da bojkotiraš sve ono što se u njoj događa.

Ne boj se bojkota

“Ne boj se ničijih prigovora. Zar nemaš pravo izbora,” poručuje Durmić. Muslimanima se sugerira da te noći idu na spavanje na vrijeme, “sretni i zadovoljni” što im je, kako se navodi, Alah podario mnoge blagodati o kojima malo razmišljaju, a kojih bi postali svjesni tek nakon što bi ih izgubili. “Razmisli o svome zdravlju i obitelji… miru i sigurnosti u kojima uživaš. Tada će ti svaka noć u godini biti mnogo draža nego što je najluđa noć draga bilo kome od onih koji je željno očekuju cijele godine, a blaženi osjećaj trijumfa zavladat će tvojom dušom i tijelom, jer su bogobojaznost i razum pobijedili strast i ružne običaje”, poručuju iz Islamske zajednice. Autor teksta bavi se i problemom zbog kojeg su muslimani počeli prihvaćati kršćanske običaje. “Imajući u vidu” piše Durmić “da Novoj godini prethodi katolički blagdan Božić, mnogi kršćanski običaji koji su svojstveni samo kršćanstvu i kršćanima, spontano su se počeli vezati i za Novu godinu te su postupno prihvaćeni kao nezaobilazni detalji proslave Nove godine, a ne Božića. Mnoge od tih običaja muslimani su nažalost zdušno prihvatili kao svoj ili u najmanju ruku kao međunarodni običaj. Iz Islamske zajednice u BiH nema službene reakcije.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar error
error
11:03 30.12.2011.

Konačno su muslimani pokazali pravo lice, pravac kojim žele i put ka nečemu što je daleko od EU...sda, sdp te ostale muslimanske stranke se zalažu, tj glavni cilj je ulazak u EU...pa jeli misle da se u Europi bojkotira Nova godina i da se treba slaviti muslimansku novu godinu, koja je ove godine bila 25.11.Jadna je ta zemlja gdje jedan efendija vodi glavnu riječ ili ortodoksni pijandura duraković...jadan je onaj narod kojeg oni zastupaju i vode ka boljem sutra!Nije mi čudno za pjanduru durakovića, čovjek kad popije priča gluposti, samo je problem što on nikada nije trijezan...ali efendija cerić bi trebao biti načitan, školovan te i duhovno obrazovan, kaže trebao ali je daleko od sevga toga...još je njemu kolac sredstvo kažnjavanja drugih i drugačih!!!

DU
Deleted user
11:58 30.12.2011.

IZ u BiH je dosla u ralje vehabija i ekstremnih islamista. Grade dzamije i medrese umjesto da grade tvornice. Ali nije ni vazno, trebace u regionu neuke radne snage.

AP
apavlovi
07:49 31.12.2011.

Kokane kad se probudite bit će vam to najgore buđenje.Ovo buđenje koje ti zagovaraš vodi vas u sumrak razuma.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?