Derventa

Požar uništio farmu od 700.000 KM,vlasnici kunu vatrogasce

Požar
23.11.2012.
u 10:21

Vlasnik spočitava lokalnim vatrogascima neopremljenost

Farma za uzgoj koka nosilja Živanić u Miškovcima kod Dervente u potpunosti je izgorjela u požaru koji je izbio preksinoć na imanju Desimira Živanića, a šteta se procjenjuje na oko 700.000 maraka! Iako još nema službenih potvrda, sumnja se da je požar prouzročio spoj na elektrokabelima sa stupa. Požar je prvi uočio radnik Ljubiša Stojčić, koji sa suprugom živi u blizini.

Spori vatrogasci

Prema tvrdnjama očevidaca, požar je izbio oko 18 sati u dijelu skladišta, ali se ubrzo proširio. Farma je potpuno izgorjela i s njom 5920 koka nosilja i 380 pijetlova, kao i svi uređaji. Vlasnik tvrdi da je u gašenju požara sudjelovalo 200-injak ljudi, ali da nisu uspjeli spasiti farmu. On za sve okrivljuje lokalne vatrogasce tvrdeći da bi farma možda bila i spašena da su oni valjano opremljeni i da su na vrijeme došli do objekta. Navodi da su prva vatrogasna kola stigla tek nakon pola sata, i da nisu imali dovoljno vode, pa su pozvali pojačanje, ali dok je ono stiglo, vatra je već zahvatila čitavu farmu.

U međuvremenu su zvali i vatrogasce u Prnjavoru, ali da su im prvo rekli da ne mogu doći jer im za to treba odobrenje načelnika, a kad su naknadno i stigli trebalo im je 15-ak minuta da osposobe opremu i počnu gasiti vatru.

Kriva vlast

- Svaka sekunda je bila bitna, a 15 minuta je mnogo kada vatra bukti okolo. Ne krivim ja vatrogasce, jer oni rade s opremom koju imaju, nego krivim vlast koja im nije osigurala uvjete za rad. Da su vatrogasci imali valjanu opremu i došli na vrijeme, farma bi bila spašena - kaže Živanović. On dodaje da je šteta puno veća od 700.000 maraka, jer je od tog posla ovisilo više od 60 obitelji. Na izgorjeloj farmi dnevno se proizvodilo 5500 pilića, koji su potom slani na farme njihovih kooperanata koji su ih dalje uzgajali. Bijes ne krije ni radnik Ljubiša Stojčić, koji kaže da je s ostalim mještanima dao sve od sebe da spasi farmu, ali da su bili nemoćni u borbi s vatrenom stihijom. On ističe da je u vrijeme požara sjedio u kući sa suprugom i gledao televizor, kada je nestalo struje, ali da nije ni slutio da je vatra zahvatila skladište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije