ZAKON NIJE PREPOZNAT

Povrat poreza ne traže i oni koji vraćaju kredite

porez
18.01.2011.
u 07:53

Simboličan broj građana Federacije BiH popunjava prijave za povrat poreza koji se, od 2009. godine, prema Zakonu o poreznoj politici - može i vratiti

Dok je u susjednoj Hrvatskoj povrat poreza već godinama na početku godine top-vijest o kojoj pričaju svi, u Federaciji BiH novac za ovu stavku bit će isplaćen za tek nešto više od 23 tisuća građana.

Mali broj poreznih prijava

Od 23.862 podnesena zahtjeva, priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH, za povrat poreza na dohodak doneseno je više od 19.700 rješenja za povrat, što je 80 posto ispravno podnesenih zahtjeva. Od toga 18.700 rješenja o povratu Porezna je uprava ispostavila na adrese poreznih obveznika građana. Zahvaljujući Zakonu o porezu na dohodak, koji se u Federaciji BiH primjenjuje od 1. siječnja 2009. godine, bh. građani koji imaju sreću i zaposleni su i prijavljeni, mogu uskoro očekivati povrat poreza. Prema proceduri utvrđenoj odredbama zakona, Porezna uprava Federacije BiH ima obvezu poreznim obveznicima koji su u zakonom propisanom roku podnijeli godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak za 2009. godinu izvršiti povrat preplaćenog iznosa poreza.

Povrat poreza i na kredite


Pravo na povrat u ovom slučaju imaju oni porezni obveznici koji imaju dokaze o svom ili liječenju nekog od članova obitelji, oni sa stambenim kreditima, korisnici životnog osiguranja te oni koji mogu priložiti vjerodostojnu dokumentaciju o tome da su uslijed greške ili drugih nepredviđenih okolnosti pretplatili porez. Spomenimo da je Porezna uprava FBiH tijekom prošle godine naplatila 3,4 milijarde maraka prihoda, što je za 185,7 milijuna ili za šest posto više nego 2009. godine. Direktor Porezne uprave Midhat Arifović tvrdi da su značajne rezultate postigli u naplati poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa. Ukupan porez na dobit naplaćen je u vrijednosti 173,9 milijuna KM. Značajno je porasla naplata poreza na dobit banaka i drugih financijskih institucija u iznosu od 90,9 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?