ZAVOD MIO

Povoljnije umirovljenje smanjit će za 15% mirovine

umirovljenici
PIXSELL
11.03.2012.
u 12:44

Neslužbeno se doznaje kako je u pripremi novi Zakon o povoljnom umirovljenju kojim će se predvidjeti da dio troškova prijevremenih mirovina snosi MIO Federacije BiH, a ne federalni proračun

I dok federalni Zavod za mirovinsko osiguranje pokušava iznaći sredstva za redovitu isplatu mirovina, federalna Vlada priprema zakon kojim će financijski opteretiti federalni Zavod MIO.


Novi zakon

Naime, neslužbeno se doznaje kako je u pripremi novi zakon o povoljnom umirovljenju kojim će se predvidjeti da dio troškova prijevremenih mirovina snosi MIO FBiH, a ne federalni proračun. Iako službeno zakon još nije predstavljen javnosti, iz Vlade se neslužbeno doznaje kako će aktualna vlast posegnuti upravo za ovakvim rješenjem.

- Mi se nadamo kako zakon kao takav neće biti usvojen. On bi kršio Zakon o MIO, kršio bi princip generacijske solidarnosti, kao i cijeli niz drugih odredbi. Mi nemamo ništa protiv prijevremenog umirovljenja, ali neka se te mirovine isplaćuju iz proračuna, a ne iz sredstava MIO, rekli su nam u Zavodu za mirovinsko osiguranje FBiH.

Dodali su kako još uvijek nemaju projekcija koliko bi im ovakav zakon oduzeo sredstava, ali su istaknuli kako i u ovakvoj situaciji ulažu velike napore kako bi osigurali redovitu isplatu mirovina, a nova opterećenja sigurno ne bi podnijeli. Vladin plan osuđuju i udruženja umirovljenika koja su se već počela baviti projekcijama štete koja bi nastala donošenjem novog Zakona o povoljnom umirovljenju na štetu MIO. Prema njihovim procjenama, teret na račun Zavoda bi bio više od 100 milijuna maraka na godišnjoj razini, što bi u konačnici rezultiralo smanjenjem mirovina od 10 do 15 posto.


Smanjenje mirovina

Pozvali su federalnu Vladu da novac za povoljne mirovine izdvaja isključivo iz federalnog proračuna, te su poručili kako umirovljenici neće sjediti skrštenih ruku ako vlasti budu donosile zakone koji će u konačnici dovesti do smanjenja mirovina u Federaciji BiH.

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
21:39 11.03.2012.

Koje su to povlastene mirovine koje ce se skidati...onima koji su radili cjeli zivotni vjek...ili onima koji su sjedili ko trutovi u tvrtkama koje nebi opstale niti jedan radni dan, na trzistu, da nije drzavnih i inih poticaja,lopovluka i krminala? Ili su to oni povlasteni sto nikada nisu placali iz svoga depa; gorivo,telefon,odjela,... Dok ti povlasteni ogladne...ostali ce pocet crkavat!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?