VATIKAN

Povjerenstvo za Međugorje ima velik značaj za budućnost Crkve

Molitveni skup u Međugorju (1)
Zoran Grizelj/PIXSELL
04.01.2011.
u 09:43

Među 10 najvažnijih poteza koje je povukao Papa, spada i njegov posjet Velikoj Britaniji i anglikanskoj crkvi

Imenovanje vatikanskoga povjerenstva koje se bavi istraživanjem - od službene Crkve još nepotvrđenih Gospinih ukazanja u Međugorju - po izboru Roma Reports TV and News Agency, neovisne kuće i agencije sa sjedištem u Rimu, spada u kategoriju 10 najvećih poteza koje je u prošloj godini povukao poglavar Katoličke crkve papa Benedikt XVI.

Povjerenstvo važno Crkvi

Naglašavajući u svom istraživanju da je i za Vatikan i za Papu prošla godina bila iznimno turbulentna, uredništvo spomenute medijske kuće pri izboru 10 najvećih poteza koje je službeni Vatikan povukao, vodilo se njihovim kratkoročnim i dugoročnim učincima ne samo na Katoličku crkvu, nego i za svijet uopće. Utemeljenje vatikanskoga istražiteljskog povjerenstva za Međugorje, čiji se rad, kako navode u pojašnjenju, odvija u najstrožoj tajnosti, a njihova otkrića bit će prezentirana samo Kongregaciji za nauk vjere, uredništvo agencije i TV kuće rangiralo je na deveto od ukupno deset mjesta. Na desetom mjestu po značaju je uspostava Papinskog vijeća za novu evangelizaciju jer se radi, kako se pojašnjava, o Papinu odgovoru na pad broja kršćana u Europi i Sjevernoj Americi. Broj osam zauzima odluka o imenovanju kardinala Velasija de Paolisa papinim izaslanikom koji će voditi istragu nad katoličkim svećeničkim redom Kristovi legionari, čijeg se osnivača Marciala Maciela sumnjiči za seksualno zlostavljanje. Na sedmom od top deset poteza koji su obilježili prošlu godinu u djelovanju Pape i Svete Stolice završila je odluka Crkve o izlaganju Torinskoga platna, koji je u samo 44 dana vidjelo dva milijuna ljudi. Na šestome mjestu je održavanje konzistorija na kojem su imenovana 24 nova kardinala.

Papin put u V. Britaniju


Peto mjesto pripada odluci Biskupske sinode za Bliski istok, na kojoj su se vjerski lideri iz Svete zemlje sastali s Papom kako bi proučili načine zaustavljanja egzodusa kršćana iz zemlje Isusova rođenja. Četvrto mjesto zauzima životna priča, intervju s Papom, knjiga “Svjetlo svijeta”. Na trećem mjestu je zatvaranje Svećeničke godine kad s oko 15.000 svećenika Papa slavi misu na trgu sv. Petra i traži oproštenje od Boga i žrtava seksualnog zlostavljanja koje su počinili neki svećenici. Drugo mjesto je njegova odluka da potraži rješenje za sprječavanje seksualnog zlostavljanja od pojedinih svećenika. Međutim, najveći Papin potez 2010. godine je, kako je navedeno, putovanje u V. Britaniju kad je učinjeno puno na ekumenskom području između katolika anglikanaca. Posjetom anglikanskim primatima Benedikt XVI. postaje prvi papa koji je ušao u najveću bogomolju anglikanaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?