Tolisa

Povezivanje hrvatskog naroda i promocija posavskog kraja

Tolisa
Marko Mišković
07.06.2013.
u 10:36

U pet dana trajanja manifestacije razmijenit će se različiti i brojni kulturno-umjetnički, zabavni i sportski sadržaji čime se želi promovirati bogatstvo i raznolikost Posavine

Pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i uz pokroviteljstvo općinskih i županijskih institucija, otvorena su vrata manifestacije 7. Dani Tolise koja će u pet dana trajanja različitim i brojnim kulturno-umjetničkim, zabavnim i sportskim sadržajima promovirati Tolisu, Posavinu i sve vrijednosti tradicije, povijesti, folklora i bogate kulturne baštine Posavine.

Najznačajnija u Posavini


Zahvaljujući raznovrsnosti, kvaliteti i bogatstvu svojih sadržaja, manifestacija je postala jedna od najznačajnijih u PŽ-u pa i šire. Sve ovo ne bi bilo moguće napraviti bez Zaklade “Terra Tollis” osnovane 2008. -Organizacijski odbor zaklade pripremio je raznolik i bogat sadržaj, od promocije, izložbe, koncerata, kazališnih i sportskih sadržaja, do smotre folklora koja će ove godine okupiti čak 13 KUD-ova iz BiH, RH i Vojvodine. Vjerujemo da će svi Tolišani i gosti koji dođu pronaći nešto za sebe i da će uživati i lijepo se osjećati kod nas, istaknuo je Mario Oršolić, predsjednik Organizacijskog odbora Dana Tolise. Na svečanosti otvorenja u ime Franjevačke zajednice u Tolisi sve prisutne pozdravio je gvardijan fra Marijan Živković. - Vjerujem da vi koji ste ovdje rasli i živjeli na ovom prostoru znate da je ovaj samostan i ova crkva uvijek na neki način bila, ne samo sudionik nego inicijator i začetnik svi kulturnih događanja. Kada se govori o kulturnoj i duhovnoj baštini, onda se mi s pravom osjećamo da smo veliki sudionici i stvaratelji upravo tog blaga, rekao je između ostalog fra Marijan Živković. Pozdravne riječi uputio je načelnik općine Orašje Đuro Topić. -Vjerujem da ćemo svi skupa popratiti sadržaje i tako im dati “vjetar u jedra” i dati im za pravo da ovo rade i ubuduće na još kvalitetniji i učinkovitiji način, poručio je načelnik Topić.

Bogatstvo Tolise

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa PŽ-a Ivo Jelušić istaknuo je divljenje i zahvalnost da Tolišani u teškim vremenima ne odustaju od novih i još bogatijih Dana Tolise. -Imali ste bogatstvo fra Martina Nedića i fra Ilije Starčevića, a sve se to u Tolisi nastavlja i ubuduće. Nadam se da će ovo biti poticaj i drugim sredinama da također ne klonu duhom i da nastave s organiziranjem manifestacija koje su do sada imali u svojim mjestima, poručio je Jelušić. U ime visokog pokrovitelja predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande svečanost je otvorio njegov izaslanik i savjetnik Nikola Lovrinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?