Kraj bijega

Potvrđeno: Ivo Sanader uhićen u Salzburgu u Austriji!

ivo sanader (1)
Foto: Pixsell
1/5
10.12.2010.
u 10:21

Navodno je sam danas poslijepodne došao u policijsku postaju u Salzburgu i predao se

Večernji list dobio je potvrdu da je Ivo Sanader uhićen danas poslijepodne u Austriji. Navodno je sam došao u policijsku postaju u Salzburgu i predao se.

Iako se cijeli dan zapravo očekivalo da će Sanader biti uhićen u Sloveniji, to se zbilo ipak nešto sjevernije.
Naime, navodni Sanaderov odvjetnik Željko Gulišija prešao je hrvatsko-slovensku granicu na Bregani danas poslijepodne i očekivalo se da će se baš u Sloveniji naći sa Sanaderom.

Na samome graničnom prijelazu Bregana mnogo je hrvatskih i slovenskih novinara očekivalo mogući dolazak bivšeg premijera. Još nije poznato na koji bi se način mogao odigrati njegov povratak, a jedna je od mogućnosti da ga uhiti slovenska policija, koja bi ga zatim izručila Hrvatskoj na temelju Interpolove tjeralice. No, na vrijeme njegova dolaska u Hrvatsku utjecat će dužina postupka.

Zastupnik HDZ-a i bliski prijatelj odbjegloga bivšeg premijera Jerko Rošin jutros je izjavio da bi se Sanader u Hrvatsku trebao vratiti danas poslijepodne ili navečer. Potvrdio je također da se sinoć čuo sa Sanaderom te da mu je rekao da će prekinuti službeni put.

– Bio je razočaran, ali zvučao je staloženo. Sanader nije očekivao da bi se ovo moglo dogoditi. Vraća se u Hrvatsku jer želi dokazati da nije pobjegao i da ne bježi od zakona koje je donosila većina kojoj je on bio na čelu – rekao je Rošin.

>>Svi Sanaderovi ljudi: Kraci korupcije

Tvrdi da Sanader želi dokazati da je cijeli kontekst ovog slučaja politički. Na upit zna li gdje se Sanader trenutačno nalazi, Rošin je kazao:

– Nisam ga pitao gdje se nalazi, ali znam da nije letio nego da je putovao automobilom jer je rekao da se odmah vraća u Zagreb. I stoga sam zaključio da je eventualno u Sloveniji ili Austriji – nastavio je Rošin.

Dodao je da nije obavijestio Uskok i DORH jer to nije njegov posao te da smatra da će to učiniti Sanaderov novi odvjetnik Željko Gulišija iz Splita. Gulišija je svojedobno branio Miroslava Kutlu.

Neslužbeno doznajemo da je bivši premijer prenoćio u Sloveniji, na Bledu.

Na upit je li čuo da se Sanader vraća, Luka Bebić je kazao:

– Jesam, sada od Vas.

–  Nisam se čuo s njim. Pustite me, ne želim davati nikakve izjave i komentare. Radim u Saboru na temelju zakona i poslovnika. Neću komentirati ni pravomoćne presude, a kamoli nepravomoćne, pogotovu istrage. To neću iz principa – kazao je Bebić.

Berislav Rončević je na pitanje je li Sanaderov povratak preokret rekao: 

– Morat ćete njega pitati kad se vrati i ako se vrati.

I Sanaderov prijatelj, HDZ-ov zastupnik Mario Zubović nada se kako će se bivši premijer ipak vratiti u Hrvatsku.

- Htio bi da se vratio danas i vjerujem da hoće- poručio je Zubović. Na pitanje vjeruje li da je Sanader nevin Zubović je poručio kako vjeruje.

>>Sanaderove igračke

Bianca Matković (HDZ), također bliska suradnica Ive Sanadera, kazala je da očekuje da će se on vratiti u Hrvatsku. Ne zna, kaže, što je Sanader rekao Rošinu, no uvjerena je da se vraća u Hrvatsku.

Za Anu Lovrin postupak ukidanja zastupničkog imuniteta Ivi Sanaderu nije trajao dugo. No samo trajanje procedure, dodala je, i nije bitno jer je važnije da se sada po Ustavu i zakonu ne može pobjeći, a i na snazi je, podsjetila je, europski uhidbeni nalog.

– Svatko onaj tko treba doći pred hrvatske sudove doći će pred njih – poručila je Lovrin.

Zbog Beukove obrane Matić ne može zastupati Sanadera

Zagrebački odvjetnik Mato Matić, kojemu se odbjegli Ivo Sanader javio SMS porukom zamolivši ga za pravni savjet, ne može preuzeti zastupanje Ive Sanadera s obzirom na to da je trenutačno angažiran na obrani Darka Beuka, člana uprave Hrvatskih šuma, protiv kojega je u tijeku postupak zbog malverzacija u tvrtki Fimi medija, za koje se tereti i bivši premijer.

Matić je potvrdio da Sanadera, zbog sukoba interesa, neće braniti.

Bivši premijer i danas mu se javio, a Matić također potvrđuje da bi se Sanader danas trebao vratiti u Hrvatsku.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:21 10.12.2010.

e sto ce sad govinari pisat uvatise sanadera ostali propivali a jadni narod gladan i zedan.al kad sanader propiva bitce posla za govinare

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?