Intervju

Potrebno je zatvoriti Ured visokog predstavnika u BiH

Franco
10.07.2012.
u 09:33

Europa će raditi u interesu svih građana BiH, a ne njenog jednog dijela - ističe Frattini

Bivši ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini nedavno je preuzeo visoke dužnosti u Europskoj pučkoj stranci. S talijanskim diplomatom smo razgovarali o stanju u Bosni i Hercegovini, europskoj perspektivi naše zemlje, o tome kakva očekivanja ima Europska unija od bh. političara, te o stanju EU-a, krizi, događajima u Italiji i njegovom vjerojatnom dolasku na idući Večernjakov pečat u Mostaru

•Koliko uspijevate pratiti događanja u BiH i kako biste ocijenili trenutačno stanje u ovoj državi?

Nije tajna da je moje opredjeljenje uvijek samo bilo provoditi integraciju Balkana u EU: najprije kao potpredsjednik Europske komisije, a zatim kao ministar vanjskih poslova. Pa čak i danas u svojoj ulozi odgovoran sam za međunarodne poslove u PDL i kao supredsjedatelj nove ad hoc radne skupini EPP-a, ja držim Bosnu i Hercegovinu kao zemlju određenu za prevladavanje zamki iz prošlosti, a koje treba da ukazuju na stabilizaciju na unutarnjem planu, kao i međunarodnu projekciju. U prošlosti sam i ponudio moju širu dostupnost, kao što su pružanje podrške za ukidanje viza. Italija je inzistirala na tome, kao i na potrebne korake kako bi se osigurao napredak Bosne i Hercegovine na putu integracije u “Europsku uniju i NATO”.

•Ima li ovakva Bosna i Hercegovina europsku perspektivu?

Dakle, čvrsto sam uvjeren da je europska perspektiva za Bosnu i Hercegovinu jedini glavni način da se prevladaju napasti iz prošlosti i opasne logike iz prošlosti i na taj način osigura institucionalna stabilnost. I nadam se da će nova vlada biti sposobna uočiti percepcije važnosti ovog povijesnog trenutka i da će s odgovornošću i povjerenjem povesti državu k reformskim procesima kako bi i vaša zemlja mogla ući u Europu.

•20 godina od rata BiH je i dalje podijeljena, a diskriminaciju nalazimo na svakom koraku. Kako to riješiti? Kako EU gleda na ove problem?


U globaliziranom svijetu granice i diskriminacija nisu više mogući. Naprotiv moraju biti prevladane tako što će se stvarati zajednički interesi između različitih naroda i manjina. Europa će raditi s ravnotežom i pažnjom u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, a ne njenog jednog dijela.

•U BiH se mnogo govori o gašenju OHR-a. Kakav je Vaš stav po ovom pitanju?

Ključno je pitanje da se presele logike Daytonskog mirovnog sporazuma što bliže integraciji u Europu. Konkretno, nakon 17 godina od njegovog formiranja, treba zatvoriti Ured visokog predstavnika (pokrenut u Daytonu 1995. godine) za kretanje prema vodećoj ulozi od Europske unije. Do danas, međutim, do ovog koraka još nije došlo, a bh. stanje i dalje nailazi na neke poteškoće u procesu prema konačnom stabiliziranju. I “u tom smislu, točno prije dvije godine sazvao sam u Sarajevu konferenciju EU - Zapadni Balkan, koji je omogućio ovaj povijesni sastanak s ministrima vanjskih poslova 27 zemalja članica Europske unije, zemalja regije (Albanija, Hrvatska, Bosna Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija), kao i Rusija, Turska i Sjedinjene Američke Države. U završnoj deklaraciji summita je priznata nedvosmislena predanost europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, bitna za stabilnost i razvoj u regiji. Onda je postignut i značajan napredak u političkim i ekonomskim reformama.

•Što su po Vama glavni izazovi za BiH?

Glavni izazovi u regiji, međutim ostaju, zakonske i administrativne reforme, kao ona pravosuđa i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala: sve su ovo ključna pitanja za funkcioniranje demokracije i gospodarstva.

• -Nedavno ste imenovani na visoku dužnost u Europskoj pučkoj stranci. Što su osnovni zadaci Vaše nove misije?

Dana 6. lipnja Europska pučka stranka se sastala u Bruxellesu pod predsjedanjem Wilfrieda Martensa da bi se pokrenula nova radna skupina oformljena ad hoc o vanjskoj politici. Jedna inicijativa koju imam čast da vodim kao supredsjedatelj zajedno s potpredsjednikom EPP-a ,portugalskim zastupnikom Mariom Davidom, a koja uključuje bivše ministre vanjskih poslova, koji su članovi Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata.

•Što je cilj te radne skupine?

Glavni cilj ove grupe je doprinijeti formiranju linije vanjske politike Europske pučke stranke koja se usredotočuje uglavnom na istočnom partnerstvu, Bliski istok i Sjeverna Afrika, zapadni Balkan, transatlantska dimenzija, odnosi s tržištima zemalja u razvoju (BRIC). Last but not least, također će imati dužnost da nadzire neke od stupova politike EPP-a, koji se tiču ​​opsega zaštite ljudskih prava i zaštite manjina. Potonji osobito ostaje ključni program za sljedeći krug skupine koja će se održati u prvom tjednu rujna, u kojem EPP će vrlo jasno i razraditi neke konkretne prijedloge za sljedeći summit Europskog vijeća, tako da stvarno može zaustaviti pojavu vjerske netrpeljivosti, često puta ugušene - kao što se pokazalo u slučaju Nigerije i Kenije - u stvarnim djelima progona.

•Europa se nalazi u dubokoj krizi. Vidi li se svijetlo na kraju tunela?

Postoje povijesna razdoblja kada se u kratkom vremenskom razdoblju dogode jake i radikalne promjene. Ali samo vladajući tim procesima, a ne podnoseći ih, te promjene mogu nas ojačati i utvrđivati ​​nove aranžmane. To se dogodilo i u Europi, regija u svijetu daleko najviše stabilana i sigurna, s dolaskom neočekivane gospodarske i financijske krize koja je pogodila teško gotovo sve zemlje. Turbulencija, svakako i politička, rođena u Americi, te je do sada zarazila financije članica Europske unije do njihovog srca. Kriza koja se mora upravljati uz recept solidarnosti, a ne sebičnosti. Budući da nacionalni egoizmi, kojih se još uvijek možemo sjetiti, imaju mnogo primjera u povijesti – i oni su grobnica Europi. Sebičnost izdaje dostojanstvo i vrijednost svakog čovjeka koji je prvi stup za EPP (Europsku pučku stranku) i kartu naših vrijednosti.

•Može li se očekivati skori oporavak od krize?

Moguće je, ako ćemo imati više Europe, a ne manje Europe. Jer, ako se ne želimo pomiriti s diktaturom SPREAD i tržištima koja su regulirana nagađanjima, treba dati više političke moći i legitimiteta Europi nego što je to do danas učinjeno, kako bi je unaprijedili u odnosu na Mastricht. A to znači iznad svega sačuvati radna mjesta za naše građane da se potvrde zaštite depozita - usteđevina građana i njihove bankovne depozite, kao i likvidnosti raspoloživa za poslovnu tkivo, izgradnja političke unije i vlada europskoga gospodarstva i bankarstva.

•I u Italiji je bilo burno na političkom planu. Kada bi se Vaša stranka mogla vratiti na vlast u Italiji?

Trenutačno u Italiji postoji parlamentarna većina, koje je dio i PDL, koji je odlučio podržati odgovorno za dobrobit zemlje vladu predsjednika Marija Montija. PDL sudjeluje, dakle, neprekidno u plodonosnim raspravama vladinih stranaka koje su dovele do donošenja nekih velikih reformi u posljednjih nekoliko mjeseci. Mislim, na primjer, reforma rada, koja je usvojena samo prije nekoliko dana. Naravno da se nadamo da ćemo se vratiti na vlast u Italiju kao protagonisti.

•Izbori u Italiji se trebaju održati 2013. godine. Očekujete li tada povratak na vlast?

Cilj su izbori u 2013. No, kako bi se dobio novi mandat od birača, treba vratiti povjerenje i vjerodostojnost politici. To znači, prvo, trebamo uraditi ono što nismo uspjeli ostvariti u posljednjih nekoliko godina. Počevši s novim izbornim zakonom koji se vraća na izbor birača, odobrava smanjenje parlamentarnih stranaka i čini ih što transparentnijima. Također se nadam da se možemo predstaviti na sljedećim izborima s projektom “velike kuće od umjerenosti”, koji je pokrenut prije nekoliko godina s premijerom Berlusconijem i sada bi s tim projektom mogli vidjeti spojene u jednu shemu, sve talijanske političke snage koje sebe vide kao dio europskih naroda . Budući da je bio u pravu veliki Alcide De Gasperi kada je rekao: “Samo ako budemo ujedinjeni, smo jaki. Samo ako se ujedinimo, onda se možemo vratiti na pobjedu”.

Traju pripreme za idući Večernjakov pečat u Mostaru. Hoćemo li Vas vidjeti iduće godine na ovoj manifestaciji? Hoćete li posjetiti Hercegovinu i Mostar?


Sarajevo i Mostar su dugo vremena bili simbol rata, a danas su simbol ponovnog rađanja. I vratiti se na mjesta gdje se Istok i Zapad spajaju ima šarm kojem mogu teško odoljeti. Zato ćete me vidjeti sa zadovoljstvom u vašoj zemlji kad god za to bude prilike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?