Sastanak

Potrebno je definirati izborna pravila za Grad Mostar

sastanak
29.01.2013.
u 15:56

Sudionici sastanka suglasni su i jedinstveni u stajalištu da se kada je riječ o osiguranju provedbe izbornog procesa u Gradu Mostaru kuća mora graditi od temelja

U prostorijama Središnjice HDZ 1990. godine u Mostaru u ponedjeljak, 28. siječnja 2013. godine održan je sastanak izaslanstava HDZ BiH i HDZ 1990., koji sudjeluju u razgovorima o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH za Grad Mostar.

Razgovarano je o nastavku pregovora o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH vezane za izmjenu izbornih pravila za Grad Mostar koji se odvijaju pod medijacijom Ureda visokog predstavnika (OHR – a) i zaključeno kako se stvari moraju vratiti u okvire provedbe odluke Ustavnoga suda BiH, odnosno moraju se definirati izborna pravila za Grad Mostar, pa se tek onda može razgovarati o ovlastima područnih ureda Gradske uprave.

Nakon provedbe odluke Ustavnoga suda BiH i provedbe lokalnih izbora u Gradu Mostaru, HDZ BIH i HDZ 1990. drže potrebnim da se  svi politički čimbenici aktivno uključe u preustroj Grada koji će Mostar učiniti funkcionalnim.

Sudionici sastanka suglasni su i jedinstveni u staja­lištu da se kada je riječ o osiguranju provedbe izbornog procesa u Gradu Mostaru kuća mora graditi od temelja, a ne od krova kako je to dodvoravajući se određenim političkim opcijama započeo OHR.  

Također je upućen prijedlog gradonačelniku Grada Mostara Ljubi Bešliću da sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi Federacije BiH nametne proračun Grada Mostara za 2013. godinu.

Članovi pregovaračkih timova HDZ BiH i HDZ 1990. su poučeni dosadašnjim neugodnim iskustvima s prethodnih sastanaka u sjedištu OHR – a  i s obzirom na činjenicu kako su svjedočili rašomonu krajnje neozbiljnih i zakonski i ustavno neutemeljenih prijedloga o sudbini Grada Mostara i njegovih građana, a koje pojedini mediji neutemeljeno podupiru, zahtijevaju od svih sudionika razgovora da svoje prijedloge u pismenoj formi dostave Uredu visokog predstavnika, kako bi se o istima mogla voditi konstruktivna rasprava.

Podsjećamo da su HDZ BiH i HDZ 1990. svoj prijedlog o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH u pisanoj formi već davno objavili i dostavili.

Na koncu HDZ BiH i HDZ 1990. dosljedno ostaju na načelima i stajalištima koje su definirali na početku ovoga procesa, a koja su istovjetna prijedlogu hrvatskoga dijela ekspertnog tima koji je osnovalo Gradsko vijeće Grada Mostara s ciljem provedbe odluke Ustavnoga suda BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?