ŠTEDNJA

Potražnja za francima i dolarima umjesto eura

novac
VL FOTO
08.12.2011.
u 09:29

Vlasnici štednih uloga u eurima, kod banaka se raspituju da ih zamjene u neku sigurniju valutu, kao što je švicarski franak ili američki dolar

Dok su proljetos korisnici kredita podignutih u švicarskim francima, zbog visokih kamatnih stopa, panično tražili zaštitu institucija, financijska kriza koja je pred kraj godine pogodila države eurozone, dovela je do trenda da se sve veći broj vlasnika štednje kod banaka raspituje kako će štednju umjesto eura pretvoriti u švicarski franak ili američki dolar.

Franak umjesto eura

Ako dođe do kraha eura, njihova štednja, smatraju štediše u BiH i regiji, koje ovih dana znatiželjno obilaze bankovne službenike, bolje je da bude sačuvana u francima ili dolarima, jer - sigurnije je. Takav trend, istina manjeg intenziteta, zabilježen je u pet najvećih bh. banaka, koje su nalaze u stranom vlasništvu. Ljudi više vjeruju francima i dolarima nego eurima, tvrde bankarski službenici kod kojih su spomenuti zahtjevi ovih dana stizali. I direktor Odjela za poslovanje sa stanovništvom u ProCredit banci BiH Biljana Hadžimustafić-Jevtić u službenoj izjavi za agenciju Srna tvrdi da je ova banka u proteklom razdoblju imala nekoliko pojedinačnih zahtjeva klijenata vezanih za zamjenu eurskih štednih uloga u KM, švicarski franak ili američki dolar. Zbog straha od još gore financijske krize koja se nadvila nad čitavom Europom, po njezinim tvrdnjama, posljednjih mjesec dana nije evidentirano pojačano podizanje štednih uloga iz banaka, jer su građani uvjereni da su njihovi štedni ulozi u bankama, bez obzira na krizu, sigurni. I u Raiffeisen banci kažu da njihovi klijenti u zadnje vrijeme iskazuju zanimanje u vezi s trendom kretanja pojedinih svjetskih valuta, kao i o trenutnoj vrijednosti svjetskih valuta na međunarodnom financijskom tržištu. No još se uvijek štedni ulozi građana u bankama čuvaju u euru, i to prema podacima Centralne banke od 6,88 milijardi KM, u eurima se štedi 4,10 milijardi KM.

Povlačenje Austrijanaca

Spomenimo da je uz zabrinutost s eurom vlada Austrije dala svojim bankama preporuku o laganom izvlačenju iz država jugoistočne Europe među kojima je i BiH. Raiffeisen Bank International prva je objavila vijest da intenzivno razmišlja o povlačenju s pojedinih tržišta u istočnoj i srednjoj Europi zbog bojazni da se kriza u eurozoni prelijeva i na tu regiju. Izgledno je da će se Raiffeisen izvući iz nekih od zemalja regije u kojoj ima 14 milijuna klijenata. Prilično je moguće da ćemo se u budućnosti izvući iz neke od tih zemalja. Nalazimo se na početku novog doba. Šanse da će biti zlatno, baš i nisu velike, kazao je izvršni direktor Herbert Stepic. Bančina prognoza da će nenaplativi zajmovi ove godine dosegnuti vrhunac u toj regiji, naglasio je čelnik RBI-a, dodavši da je ipak “sretan” što i dalje posluju, prenose austrijski mediji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?